Koszyk jest pusty
15 ml wódki
8 ml kremu bananowego
sok pomarańczowy
Wrzucić do szklanki typu highball kilka kostek lodu, wlać wódkę i krem i uzupełnić sokiem. Aby wyglądało ładniej można ozdobić górę szklanki grenadiną i cukrem.
30 ml niebieskiego curacao
30 ml wódki
15 ml toniku
odrobina soku z limety
2 kostki lodu
1 plasterek ananasa
Sprite do uzupełnienia
Do szklanki wlać niebieskie curacao, wódkę, tonik i sok z limety. Wymieszać. Uzupełnić sprite'm. Wymieszać. Dodać kostki lodu i ananasa.
25ml whisky
5ml gorzkia wódka
25ml wytrawny wermut
25ml słodki wermut
cytryna
skórka cytryny
Najpierw należy wrzucić lód do shakera. Następnie wlac wszystko po kolei, dobrze wymieszać i rozlać do naczyń koktajlowych
50 ml wódki
30 ml Brandy
15 ml likieru Blue Curacao
75 ml soku z mango
10-15 ml soku truskawkowego
50 ml soku pomarańczowego
plaster limonki
Do shakera wypełnionego lodem wlewamy wódkę oraz sok z mango. Po dokładnym wymieszaniu składników przelewamy zawartość do szklanki i dolewamy soku pomarańczowego. Na taką warstwę kładziemy pół plastra pomarańczy. Następnie w umiejętny i delikatny sposób uzupełniamy zawartość likierem Blue Curacao i sokiem truskawkowym. Pamiętajmy, by wlewać te składniki jak najbliżej środka szklanki. Całość dekorujemy plastrem limonki.
40 ml wódki Cranberry lub Rasberry
40 Campari
20 ml sour mix
limonka
W Short Glass ugniatamy połówkę limonki pokrojoną w ćwiartki. Dolewamy sour mix i alkohole, całość uzupełniamy dużą ilością kruszonego lodu.
25ml wódka
10ml Creme de Menthe
25ml Pernod
100ml lemoniada
mięta
plasterek cytryny
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wszystkie płynne składniki poza lemoniadą. Mieszać energicznie przez 5 sekund. Przecedzić do szklanki typu highball wcześniej wypełnionej lodem. Dopełnić lemoniadą. Dekoracja – plasterek cytryny zawieszony na brzegu szklanki z listkiem mięty.
40 ml wódki
10 ml zielonego syropu bananowego
15 ml soku z cytryny
60 ml soku jabłkowego
Sprite do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa i skórka z ogórka
Składniki wymieszać w shakerze. Przelać do szklanki wypełnionej do połowy kruszonym lodem. Uzupełnić Sprietem. Dekorować wiśnią i skórą ogórka (owijamy szklankę). Podawać z rurką.
20 ml wódki
20 ml creme de cassis
20 ml śmietanki
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze i energicznie wymieszać, następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
20 ml wódki
20 ml cointreau
20 ml soku cytrynowego
Dekoracja: karambola
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze, przelać i udekorować krawędź kieliszka.
60 ml wódki
30 ml likieru kawowego
śmietanka
Szklankę wypełnić do połowy kostkami lodu, na to wlać wódke i liker. Dopełnić śmietanka i podawać.
90 ml wódki
15 ml likieru jeżynowego
10 ml syropu jeżynowego
Shaker wypełnić do połowy lodem, wlać wódkę i likier, mixować. Przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego, dodać syrop jeżynowy. Przyozdobić owocami, podać.
25 ml wódka
300 - 500ml piwo Guinness
Do dużej szklanki highball lub od piwa wlać wódkę, a następnie piwo.
30ml wódka
15ml sok pomarańczowy
15ml liker Tia Maria
plasterek pomarańczy
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wszystkie ww. składniki. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorację wykonać z plasterka pomarańczy.
40 ml Wódki
20 ml Blue Curacao
10 ml soku z cytryny
Sprite
Wódkę, Blue Curacao i sok z cytryny wlać do shakera i wymieszać, przelać do szklanki typu old fashioned. Dopełnić spritem.
25 ml wódki
25 ml Blue Curacao
25 ml soku ananasowego
10 ml likieru kokosowego
Wszystkie składniki wlać do shakera i wymieszać, ozdobić ananasem.
30 ml wódki czystej,
20 ml curacao blue,
40 ml soku grejpfrutowego,
40 ml soku ananasowego,
plaster ananasa,
lód
W shaker wrzucamy lód i wlewamy wódkę, curacao i soki. Mieszamy energicznie przez 5 sekund i przelewamy do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy plasterkiem ananasa.
25ml wódka
25ml Likier lub syrop Blue Curacao
25ml Gin
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, Gin oraz Blue Curacao. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przelać do szklanki typu old fashioned.
60 ml brandy
60 ml campari
60 ml koniaku
60 ml whiskey (Jack Daniel’s)
60 ml wódki
Red Bull
Wymieszać wszystkie alkohole w szklance i uzupełnić Red Bullem aż szklanka będzie prawie pełna, następnie dodać kilka kostek lodu.
30 ml wódki czystej,
25 ml Cointreau,
25 ml ginu,
pomarańcza,
lód
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, gin oraz Cointreau. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorację wykonać z plasterka pomarańczy.
25ml wódka
25ml sok cytrynowy
25ml Cointreau/likier Triple Sec
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, sok cytrynowy oraz likier Triple Sex. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego.
40 ml wódki
3-4 plasterki limonki
1-2 łyżeczki cukru
bezalkoholowy cydr do uzupełnienia
Rozgnieść plasterki limonki z cukrem w kieliszku, wypełnić lodem, dodać wódki. Polać na wierzch cydrem. Podawać z rurką.
1 limonka
75 ml cachaçcy (brazylijskiej wódki)
3 łyżeczki brązowego cukru z trzciny cukrowej
lód
Przepis: Limonkę wyszorować, sparzyć, przekroić na 4 lub 8 części. Wrzucić do wysokiej szklanki, wycisnąć, dodać cukier i dokładnie rozmieszać z sokiem z limonki. Następnie wrzucić pokruszony lód do wysokości 3/4 szklanki. Wlać cachaçę, potrząsnąć. Podawać ze słomką, udekorowane listkami melisy lub mięty.
25ml wódka
10ml Campari
25ml lemoniada
25ml sok pomarańczowy
25ml sok z marakui
pomarańcz
cytryna
Szklankę typu highball w 3/4 objętości wypełnić tłuczonym lodem. Do tak przygotowanej wlać wszystkie ww. składniki. Wymieszać pałeczką barmańską. Dekorować plasterkiem cytryny. Dekorację wykonać z plasterka cytryny oraz pomarańczy.
30 ml wódki
15 ml niebieskiego curacao
15 ml kremu kokosowego
woda sodowa do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa, kawałek
Wszystkie składniki wlać do szklanki i ostrożnie zamieszać. Wisienkę i skórki nadziać na szpadkę i zawiesić na krawędzi szklanki. Podawać z mieszadełkiem.
50ml wódka
125ml sok żurawinowy
1 limonka
Szklankę typu highball w 3/4 objętości wypełnić tłuczonym lodem. Do tak przygotowanej wlać wszystkie składniki. Wymieszać. Dekorację wykonać z plasterka limonki.
30 ml wódki
20 ml likieru jajecznego
20 ml soku cytrynowego
40 ml soku pomarańczowego
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do szklanki wypełnionej do połowy kruszonym lodem.
25ml wódka chilli
5ml wytrawny wermut
1 oliwka
2 chilli
W szklanicy barmańskiej umieścić lód i wlać wódkę. Ochłodzić ją bardzo mocno mieszając. Kieliszek koktajlowy wymoczyć w wermucie – wlać, zakręcić kieliszkiem i wylać. Przecedzić wódkę do kieliszka koktajlowego. Dekorować kawałkami chilli połączonych z oliwką i wrzuconych do środka kieliszka koktajlowego.
30 ml wódki
60 ml Irish Cream
1 łyżeczka syropu czekoladowego
1 łyżka lodów czekoladowych
Zmieszaj Irish Cream, lody oraz wódkę. Dodaj syrop czekoladowy na wierzchu.
40 ml wódki
40 ml syropu czekoladowego
160 ml schłodzonej Coca Coli
Opcjonalnie kilka kostek lodu
Drink wykonujemy w szklance typu highball. Na dno szklanki wlewamy odpowiednią ilość wódki i dodajemy jedną miarkę Coca Coli. Następnie dolewamy syrop czekoladowy i delikatnie mieszamy łyżką. Całość uzupełniamy Coca Colą. Jeśli cola jest dobrze schłodzona nie musimy dodawać do drinka lodu.
40 ml wódki
20 ml syropu kokosowego
1 gałka lodów waniliowych
woda sodowa do uzupełnienia
Wódkę, lód i syrop zmiksować z drobno pokruszonym lodem. Przelać do szklanki i uzupełnić sodą. Podawać ze słomką.
40ml wódki
20ml likieru kokosowego
20ml soku brzoskwiniowego
20ml soku z limonki
Wszystkie składniki wlać do shakera, dodać lodu i mocno wstrząsnąć. Przelać do szklanek.
50 ml wódka
100 ml sok pomidorowy
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę sok pomidorowy. Mieszać przez około 5 sekund. Przelać do szklanki typu old fashioned wypełnionej w 1/4 lodem. Dekoracja – strączek chilli.
50 ml wódki czystej,
25 ml soku z cytryny,
zimna cola,
plasterek cytryny,
lód
Do szklanki typu highball do połowy wsypujemy lód i wlewamy wódkę i sok z cytryny. Następnie uzupełniamy zimną colą i dekorujemy kant szklanki plasterkiem cytryny.
60 ml wódki
30 ml cointreau
30 ml soku żurawinowego
sok z połowy limonki
pół łyżeczki drobnego cukru
Wypełnij 3/4 shakera lodem, dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Podawaj w schłodzonych kieliszkach do martini.
1, 75 l wódki
24 puszki piwa lager
4 puszki napoju energetyzującego
4 puszki lemoniady
Syrop z czarnej porzeczki
Wlać lemoniadę do dużego naczynia, dolać wódkę i napój energetyzujący. Wymieszać. Dolać syropu porzeczkowego dla smaku. Podawać mocno schłodzone lub z kostkami lodu.
30 ml wódki
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml wytrawnej sherry
ponadto: kawałek skórki cytrynowej
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynowa i włożyć ja do napoju.
50 ml białego rumu,
15 ml wytrawnego wermutu,
15 ml Cointreau,
5 ml wódki gorzkiej,
skórka cytryny,
lód kruszony
Shaker wypełnić w 1/2 objętości kruszonym lodem, a następnie umieścić ww. składniki. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do wcześniej odpowiednio schłodzonego kieliszka koktajlowego z odrobiną kruszonego lodu w środku. Na koniec aromatyzować wyciskając skórkę cytryny nad powierzchnią kieliszka. Dekoracja: wrzucić spiralkę ze skórki cytryny.
60ml wódki
20ml Creme de Casis
20ml soku ananasowego
20ml soku żurawinowego
Wstrząsać w shakerze, przez sitko do szklanki typu highball.
40 ml wódki
15 ml niebieskiego Curacao
60 ml śmietanki
5 ml 7-Up lub Sprite
kostki lodu
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać. Przelać bez lodu do kieliszka koktajlowego
30 ml wódki
20 ml likieru amaretto
10 ml likieru kawowego
Dekoracja: 1/4 plasterka ananasa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Ananasem udekorować krawędź kieliszka.
40 ml wódki
20 ml apricot brandy
10 ml soku cytrynowego
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Wymieszać, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
20 ml likieru ziołowego
20 ml sambuca
20 ml wódki
Kilka kostek lodu
Wypełnić shaker do połowy lodem. Wlać składniki i dobrze wstrząsnąć.
40 ml wódki
1 ulubiony owoc
1-2 łyżeczki cukru
10 ml soku z limonki
Wypełnić szklankę oldfashioned do połowy kruszonym lodem. Wlać składniki i zmieszać. Podawać z mieszadełkiem.
40 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
10 ml syropu z marakui
5 ml soku z limety
60 ml soku ananasowego
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Wymieszać a następnie przelać do szklanki zawierającej kostki lodu. Plasterkiem pomarańczy oraz wisienką udekorować szkło.
40 ml wódki
20 ml amaretto
Obydwa składniki oraz kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać. Podawać z mieszadełkiem.
30 ml wódki czystej,
5 ml soku z limonki,
25 ml Galliano,
limonka,
lód kruszony
Wszystkie składniki wlać bezpośrednio do szklanki typu old fashioned wcześniej wypełnionej kruszonym lodem i dobrze ze sobą wymieszać. Dekorować plasterkiem limy.
20 ml wódki
20 ml dubonnet
20 ml toniku
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i delikatnie zamieszać.
20ml wódki
20ml tequili
20ml Triple Sec
20ml wódki brzoskwiniowej
20ml likieru amaretto
10ml Brandy
10ml likieru ziołowego
Sok pomarańczowy
Sok ananasowy
Składniki alkohole wymieszać w shakerze, dopełnić sokiem pomarańczowym oraz ananasowym w równych proporcjach i wlać do szklanki z lodem.
40 ml wódki Finlandia Cranberry
40 ml soku jabłkowego
1 ulubiony owoc
ginger ale do uzupełnienia
Dekoracja: plasterek pomarańczy
Składniki wymieszać z pokruszonym lodem w shakerze. Przelać do szklanki a następnie uzupełnić gingerem. Podawać z rurką.
20 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
20 ml śmietanki
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
30ml wódka
25ml likier Irish Cream
W szklance typu oldfashioned wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę oraz likier Irish Cream. Zamieszać.
30ml likieru melonowego
15ml wódki
10-20ml syropu limonkowego
Sok żurawinowy (do wypełnienia)
Kilka kostek lodu
Do szklanki dodajemy lód. Wlewamy wódkę i likier melonowy, a także syrop limonkowy. Uzupełniamy całość sokiem z żurawiny.
50 ml likieru kawowego Kahlua
50 ml wódki
50 ml mleka lub śmietanki
40ml wódki
40ml Blue Curacao
20ml soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z lodem. Przelej do 4 kieliszków.
90 ml wódki
180 ml soku pomidorowego
30 ml soku cytrynowego lub limonkowego
2-3 krople sosu tabasco
sól i pieprz
1/2 łyżeczki sosu worcestershire
sól selerowa
Składniki wymieszać w shakerze z lodem i przecedzić do szklanki typu highball na lodzi. Przyprawić solą i pieprzem. Dekorować selerem naciowym.
20 ml Pastis
20 ml Triple Sec
60 ml Wódki
Kilka kostek lodu
Plasterek pomarańczy do dekoracji
Napełnić shaker lodem. Umieścić w nim wszystkie składniki oraz energicznie wymieszać. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego zostawiając lód w shakerze.
30 ml wódki
30 ml cointreau
woda sodowa do uzupełnienia
dekoracja: plasterek cytryny
Wódkę i cointreau wlać do szklanki z kostkami lodu i zamieszać. Dopełnić wodą sodową i znowu lekko zamieszać. Plasterkiem cytryny udekorować krawędź szklanki.
20 ml wódka
10 ml rum
10 ml likier Triple Sec
20 ml sok pomarańczowy
30 ml sok ananasowy
10 ml sok z limonki
odrobina Grenadine
Przygotować koktajl w shakerze i podawać w szklance typu high-ball.
30 ml Malibu
20 ml wódki
10 ml świeżego soku cytrynowego
5 ml syropu cukrowego (lub 1 łyżeczka cukru)
soki brzoskwiniowy i ananasowy
Wszystkie składniki wymieszać, przelać do szklanki wypełnionej lodem.
30 ml Malibu
30 ml wódki
20 ml świeżego soku z limonki
10 ml syropu cukrowego (lub 2 łyżeczki cukru)
woda gazowana
dekoracja: limonka
Wszystkie składniki wymieszać, przelać do szklanki wypełnionej lodem, dopełnić wodą gazowaną.
40 ml wódki
150 ml mango melba
Dekoracja: kawałek mango
Melbę można zrobić z sosu mango, syropu triple sec i wody. Razem z wódką wrzucić do blendera wypełnionego kruszonym lodem. Zmiksować i przelać do szklanki. Podawać ze słomką.
30 ml wódki
10 ml wiśniówki
10 ml maraschino
dekoracja: wisienka koktajlowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę na szpadce włożyć do napoju.
45ml wódki
5 kropli wytrawnego wermutu
1 oliwka lub skórka z cytryny
Do shakera wsypać garść lodu i wlać wódkę. Następnie dolać wermutu, starannie wymieszać wstrząsając i przecedzić do kieliszka do koktajli. Na koniec przybrać jedna oliwka lub spiralka ze skórki z cytryny
30 ml Wódka Żubrówka
20 ml Likier melonowy
20 ml Syrop miętowy
100 ml Sok bananowy
10 ml Śmietanka do kawy
Kilka kostek lodu
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera i przelewamy do pucharka z wydrążonego melona lub kieliszka koktajlowego. Do dekoracji: listki mięty, cząstka karamboli, melon.
1 litr spirytusu
500 ml wody
50 dag miodu
250 ml rumu
5 dag kawy naturalnej
Miód zrumienić, wlać 250 ml wody, zagotować, zdjąć z ognia, połączyć z naparem z kawy naturalnej, rumem, spirytusem, przelać do butelek, zakorkować i pozostawić na 5-6 tygodni. Następnie przelać przez lejek z wata do butelek, zakorkować.
1 butelka cream sherry
1 cytryna, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki
4 filiżanki wrzącej wody
Gałka muszkatołowa
Cukier
45-90ml brandy
Goździki
W średniej wielkości rondlu powoli podgrzewać sherry. Następnie dodać cytryny, wlać wrzącą wodę i brandy, dosypać gałkę muszkatołową i dowolna ilość cukru. Na koniec mocno podgrzać i podawać w małych, żaroodpornych szklankach.
2 litry wódki
Szklanka miodu
Szklanka cukru
Łyżka suszonego kwiatu róży
Łyżka posiekanej zielonej ruty
Łyżka posiekanej zielonej mięty
Kawałek kory cynamonu
Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i zagotować pod przykryciem ok. 20 min. Miód rozpuścić w osobnym rondelku. Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem i zalać wódką. Naczynie szczelnie przykryć i dobrze podgrzać, lecz nie gotować. Kiedy ostygnie, przelać do dużego słoja i zostawić, aby się dobrze ustała.
Po upływie kilku dni zlać przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu.
100 ml wódki pisco
30 ml soku z limonki
2/3 miarki cukru
białko
Rozpuścić cukier w wódce, dodać sok. Przelać do miksera, dodać białko i kilka kostek lodu. Miksować, aż lód będzie całkowicie skruszony. Podawać natychmiast.
45 ml ginu
45 ml wódki
45 ml tequili
45 ml Likier lub syrop Blue Curacao
45 ml soku z cytryny
pół białka
Woda sodowa
Mieszać wszystkie składniki (poza wodą sodową), wstrząsając z lodem, aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przelać do szklanki wypełnionej lodem i uzupełnić dowolna ilością wody sodowej.
40 ml tequili,
15 ml wytrawnego wermutu,
15 ml słodkiego wermutu,
25 ml Campari,
5 ml gorzkiej wódki,
1 cytryna,
lód
Szklankę typu highball wypełnić w 3/4 objętości lodem. Na wierzch wlać tequilę i pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Aby poprawić aromat wycisnąć nad powierzchnią szklanki skórkę cytryny i wrzucić ją do środka. Dekorować plasterkiem cytryny założonym na krawędź szklanki.
30 ml kremu kakaowego
30 ml ginu
30 ml wódki
Wypełnić shaker lodem i powyższymi składnikami. Wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
sambuca 30ml
wódka 20ml
likier Kahlua 15ml
Wypełnij dwie lub więcej szklanek Kahlua, pozostaw trochę miejsca na wrzucenie plasterka pomarańczy na górze każdego ze szkła.Wlać sambucę osobno do szklanek, podpalić. Zgasić po chwili szybko wypić zagryzając pomarańczą.
50 ml wódki
pół szklanki soku pomarańczowego
10ml syropu grenadina
10 ml likieru bananowego
Do wysokiej schłodzonej szklanki wlewamy wódkę, następnie sok, likier bananowy i syrop grenadina.
30ml wódki
30ml likieru kawowego
30ml likieru pomarańczowego
Śmietanka
W shakerze wymieszać wszystkie składniki, śmietankę dodać na wierzch drinka.
30 ml Wódka
20 ml Likier kokosowy
20 ml Likier brzoskwiniowy
120 ml Sok pomarańczowy
Sok z czarnej porzeczki do uzupełnienia
Do szklanki z kruszonym lodem dodaj sok porzeczkowy, pomarańczowy, likier brzoskwiniowy, kokosowy i wódkę.
40 ml wódki
40ml wódki brzoskwiniowej
10ml kremu kokosowego
Uzupełnić sokiem ananasowym i żurawinowym w równych proporcjach, wstrząsać w shakerze, wlać do szklanki typu Collins.
20ml wódki
20ml likieru kawowego
20ml brandy
W shakerze wymieszać wszystkie składniki.
75 ml whisky,
25 ml ciemnego rumu,
25 ml porto,
5 ml gorzkiej wódki,
cytryna,
lód
W szklanicy barmańskiej wypełnionej 1/3 lodem umieścić whisky, rum, porto oraz wódkę gorzką. Mieszać przez ok. 5 sekund i przecedzić do wcześniej schłodzonej wypełnionej w 2/3 objętości lodem szklanki typu old fashioned. Na koniec można dekorować zawieszając spiralkę z cytryny.
40ml wódki
120ml soku pomarańczowego
Piwo imbirowe
Wymieszać wódkę i sok, dopełnić piwem imbirowym i wlać do szklanki typu collins.
50 ml wódka miętowa
20 ml likier melonowy
20 ml sok ze świeżej cytryny
50 ml sok jabłkowy
Sprite lub 7up
Uzupełnij szklankę kruszonym lodem. Wódkę, likier melonowy, sok ze świeżej cytryny i sok jabłkowy wlej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dopełnij Spritem lub 7-up. Dekoruj cząstkami cytryny i czerwoną wisienką koktajlową.
30 ml wódki
10 ml Creme de Casis
10 ml grenadyny
10 ml syropu malinowego
Wszystkie składniki umieścić w wysokiej szklance, wymieszać.
60ml wódki
30ml vermoutha extra dry
Oliwka
Wstrząsać w shakerze, wlewać przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
60 ml Wódki
120 ml Soku pomarańczowego
20 ml Syropu grenadyna
Plaster pomarańczy
Wiśnia kandyzowana
Do wysokiej szklanki typu highball włożyć lód. Następnie należy wlać wódkę, uzupełnić sokiem pomarańczowym i delikatnie wymieszać. Na koniec delikatnie wlewamy syrop, który powinien opaść na dół. Do dekoracji wykorzystujemy mieszadełko, kandyzowaną wiśnię i plaster pomarańczy.
20ml wódki
20ml ginu
20ml Malibu
20ml Southern Comfort
Sok grejpfrutowy
Woda sodowa
Sok z limonki
Sok z cytryny
Wlać gin, Malibu, Southern Comfort. Dopełnić sokiem grejpfrutowym i wodą z sokiem z cytryny i limonki w równych proporcjach, następnie wymieszać.
30 ml wódki
10 ml likieru kawowego
10 ml portwajn
10 ml bitej śmietany
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu, oprócz bitej śmietany, umieścić w shakerze i wymieszać, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Śmietanę położyć tak, by pływała na powierzchni napoju.
15 ml bourbon whiskey
15 ml cherry brandy
15 ml curaçao triple sec
15 ml wódki
Ponadto: kawałek skórki pomarańczowej
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ja do napoju.