WHISKY

Affinity

Składniki

25 ml whisky
5 ml gorzkia wódka
25 ml wytrawny wermut
25 ml słodki wermut
cytryna
skórka cytryny

Przygotowanie

Najpierw należy wrzucić lód do shakera. Następnie wlac wszystko po kolei, dobrze wymieszać i rozlać do naczyń koktajlowych.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

A.M.B.A.

Składniki

25 ml whisky,
20 ml brązowego rumu,
10 ml czerwonego wermutu,
5 ml cointreau,
kawałek skórki cytrynowej,
wisienka koktajlowa,
lód

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową, a wisienkę wrzucić do napoju.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Bishop

Składniki

30 ml whisky,
10 ml czerwonego wermutu,
10 ml soku pomarańczowego,
1 łyżka barowa zielonego chartreuse,
lód

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Wymieszać, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Borisov

Składniki

60 ml brandy 
60 ml campari 
60 ml koniaku 
60 ml whiskey (Jack Daniel’s) 
60 ml wódki 
Red Bull 

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie alkohole w szklance i uzupełnić Red Bullem aż szklanka będzie prawie pełna, następnie dodać kilka kostek lodu.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Casablanca

Składniki

30 ml wódki
20 ml likieru jajecznego
20 ml soku cytrynowego
40 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do szklanki wypełnionej do połowy kruszonym lodem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Chocolate Flip

Składniki

30 ml likieru kakaowego 
20 ml szkockiej whisky 
20 ml śmietanki 
1 żółtko 

Przygotowanie

Wszystkie składniki energicznie wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Desert Rose

Składniki

30 ml Whisky
20 ml Malibu
20 ml soku winogronowego
5 ml Grenandiny
5 ml soku z cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlać do shakera, wstrząsnąć, a następnie przelać do szklanki typu Cocktail glass. Ozdobić maraską.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Don Juan

Składniki

40 ml Tequili
40 ml Ciemnego Rumu
40 ml soku ananasowego
40 ml soku grejpfrutowego

Przygotowanie

Wstrząsać w shakerze, przez sitko do szklanki typu highball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Hansekogge

Składniki

30 ml szkockiej whisky
10 ml syropu z marakui
40 ml soku pomarańczowego
40 ml soku z marakui
10 ml soku cytrynowego

Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy, 2 wisienki koktajlowe i listek mięty

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w shakerze. Przelać do szklanki wypełnionej kilkoma kostkami lodu. Owoce i miętowy listek nadziać na szpadkę i włożyć do szklanki. Podawać z długim mieszadełkiem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Hot Jameson

Składniki

20 ml whiskey
3 plasterki cytryny
10 ml syropu cukrowego
szczypta goździków
wrzątek do uzupełnienia

Przygotowanie

Do szklanki typu old fashioned wlać syrop cukrowy, dodać cytrynę oraz goździki, wymieszać wyciskając cytrynę, następnie dolać whiskey oraz wrzątek do pełna, zamieszać całość.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Jack and Coke

Składniki

3 części coli
1 część whiskey 

Przygotowanie

Dać kilka kostek lodu do szklanki, wlać składniki i pomieszać.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Latający Szkot

Składniki

40 ml szkockiej whisky
4 0ml vermouth Bianco
10 ml syropu cukrowego
2-4 krople Bitter

Przygotowanie

Wymieszać składniki, podawać z lodem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Manhattan

Składniki

50 ml whisky
25 ml słodkiego vermouthu
kropla angostury bitters

Przygotowanie

Do szklanki z lodem wlać whisky, vermouth i bitters. Zamieszać, aż alkohol się schłodzi. Podawać ze skórką cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Miami Beach

Składniki

20 ml szkockiej whisky
10 ml biały wermut
10 ml sok grejpfrutowy

Przygotowanie

Składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu. Przelać przez sitko do szklanki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Yankee Dutch

Składniki

15 ml bourbon whiskey 
15 ml cherry brandy 
15 ml curaçao triple sec 
15 ml wódki 
Ponadto: kawałek skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ja do napoju.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sea Dog

Składniki

30 ml whisky,
50 ml angostury,
25 ml Benedictine,
50 ml wody gazowanej,
kawałki pomarańczy (2 ząbki),
cukier,
cytryna,
lód

Przygotowanie

W szklance typu highball umieścić 2 kostki cukru, a następnie zalać angosturą. Później dodać ząbki pomarańczy oraz cytryny. To wszystko tak przygotowanie zasypać tłuczonym lodem. Na sam koniec dodać whisky oraz Benedictine, a zawartość wedle uznania uzupełnić wodą gazowaną.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Suburbian Train

Składniki

75 ml whisky,
25 ml ciemnego rumu,
25 ml porto,
5 ml gorzkiej wódki,
cytryna,
lód

Przygotowanie

W szklanicy barmańskiej wypełnionej 1/3 lodem umieścić whisky, rum, porto oraz wódkę gorzką. Mieszać przez ok. 5 sekund i przecedzić do wcześniej schłodzonej wypełnionej w 2/3 objętości lodem szklanki typu old fashioned. Na koniec można dekorować zawieszając spiralkę z cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

White Cadillac

Składniki

60 ml szkockiej whisky
Śmietanka
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Dopełnić mlekiem lub śmietanką, wstrząsać w shakerze, przelać przez sitko do szklanicy typu High Ball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Whisky Sour

Składniki

30 ml whisky
10 ml soku z cytryny
10 ml Coca -Coli
łyżeczka cukru

Przygotowanie

Podawać z lodem i plasterkiem pomarańczy.

Sklep z syropami - Akademia Drinków