Koszyk jest pusty
25 ml whisky
5 ml gorzkia wódka
25 ml wytrawny wermut
25 ml słodki wermut
cytryna
skórka cytryny
Najpierw należy wrzucić lód do shakera. Następnie wlac wszystko po kolei, dobrze wymieszać i rozlać do naczyń koktajlowych.
25 ml whisky,
20 ml brązowego rumu,
10 ml czerwonego wermutu,
5 ml cointreau,
kawałek skórki cytrynowej,
wisienka koktajlowa,
lód
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową, a wisienkę wrzucić do napoju.
30 ml whisky,
10 ml czerwonego wermutu,
10 ml soku pomarańczowego,
1 łyżka barowa zielonego chartreuse,
lód
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Wymieszać, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
60 ml brandy
60 ml campari
60 ml koniaku
60 ml whiskey (Jack Daniel’s)
60 ml wódki
Red Bull
Wymieszać wszystkie alkohole w szklance i uzupełnić Red Bullem aż szklanka będzie prawie pełna, następnie dodać kilka kostek lodu.
30 ml wódki
20 ml likieru jajecznego
20 ml soku cytrynowego
40 ml soku pomarańczowego
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać i przelać do szklanki wypełnionej do połowy kruszonym lodem.
30 ml likieru kakaowego
20 ml szkockiej whisky
20 ml śmietanki
1 żółtko
Wszystkie składniki energicznie wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka.
30 ml Whisky
20 ml Malibu
20 ml soku winogronowego
5 ml Grenandiny
5 ml soku z cytryny
Wszystkie składniki wlać do shakera, wstrząsnąć, a następnie przelać do szklanki typu Cocktail glass. Ozdobić maraską.
40 ml Tequili
40 ml Ciemnego Rumu
40 ml soku ananasowego
40 ml soku grejpfrutowego
Wstrząsać w shakerze, przez sitko do szklanki typu highball.
30 ml szkockiej whisky
10 ml syropu z marakui
40 ml soku pomarańczowego
40 ml soku z marakui
10 ml soku cytrynowego
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy, 2 wisienki koktajlowe i listek mięty
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w shakerze. Przelać do szklanki wypełnionej kilkoma kostkami lodu. Owoce i miętowy listek nadziać na szpadkę i włożyć do szklanki. Podawać z długim mieszadełkiem.
20 ml whiskey
3 plasterki cytryny
10 ml syropu cukrowego
szczypta goździków
wrzątek do uzupełnienia
Do szklanki typu old fashioned wlać syrop cukrowy, dodać cytrynę oraz goździki, wymieszać wyciskając cytrynę, następnie dolać whiskey oraz wrzątek do pełna, zamieszać całość.
3 części coli
1 część whiskey
Dać kilka kostek lodu do szklanki, wlać składniki i pomieszać.
40 ml szkockiej whisky
4 0ml vermouth Bianco
10 ml syropu cukrowego
2-4 krople Bitter
Wymieszać składniki, podawać z lodem.
50 ml whisky
25 ml słodkiego vermouthu
kropla angostury bitters
Do szklanki z lodem wlać whisky, vermouth i bitters. Zamieszać, aż alkohol się schłodzi. Podawać ze skórką cytryny.
20 ml szkockiej whisky
10 ml biały wermut
10 ml sok grejpfrutowy
Składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu. Przelać przez sitko do szklanki.
15 ml bourbon whiskey
15 ml cherry brandy
15 ml curaçao triple sec
15 ml wódki
Ponadto: kawałek skórki pomarańczowej
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ja do napoju.
30 ml whisky,
50 ml angostury,
25 ml Benedictine,
50 ml wody gazowanej,
kawałki pomarańczy (2 ząbki),
cukier,
cytryna,
lód
W szklance typu highball umieścić 2 kostki cukru, a następnie zalać angosturą. Później dodać ząbki pomarańczy oraz cytryny. To wszystko tak przygotowanie zasypać tłuczonym lodem. Na sam koniec dodać whisky oraz Benedictine, a zawartość wedle uznania uzupełnić wodą gazowaną.
75 ml whisky,
25 ml ciemnego rumu,
25 ml porto,
5 ml gorzkiej wódki,
cytryna,
lód
W szklanicy barmańskiej wypełnionej 1/3 lodem umieścić whisky, rum, porto oraz wódkę gorzką. Mieszać przez ok. 5 sekund i przecedzić do wcześniej schłodzonej wypełnionej w 2/3 objętości lodem szklanki typu old fashioned. Na koniec można dekorować zawieszając spiralkę z cytryny.
60 ml szkockiej whisky
Śmietanka
Kilka kostek lodu
Dopełnić mlekiem lub śmietanką, wstrząsać w shakerze, przelać przez sitko do szklanicy typu High Ball.
30 ml whisky
10 ml soku z cytryny
10 ml Coca -Coli
łyżeczka cukru
Podawać z lodem i plasterkiem pomarańczy.