Koszyk jest pusty
45 ml tequili
15 ml soku cytrynowego
grenadina
120 ml soku pomarańczowego
Do kieliszka wrzucić kilka kostek lodu. Wlać tyle grenadiny, aby przykryła dno. Do shakera wypełnionego lodem wlać pozostałe składniki i wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka i ozdobić słomką, skórką cytryny lub pomarańczy, lub wisienką.
Ciekawostki...
Serwować w kieliszku koktajlowym.
45 ml tequili
15 ml soku cytrynowego
grenadina
120 ml soku pomarańczowego
Do kieliszka wrzucić kilka kostek lodu. Wlać tyle grenadiny, aby przykryła dno. Do shakera wypełnionego lodem wlać pozostałe składniki i wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka i ozdobić słomką, skórką cytryny lub pomarańczy, lub wisienką.
30 ml Tequili
20 ml likieru Triple Sec
20 ml likieru bananowego
20 ml soku z limonki
Kilka kostek lodu
4 kawałki banana
Do blendera dodajemy kilka kostek lodu, 4 kawałki banana, tequilę, likier Triple Sec, likier bananowy i sok z limonki. Po dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników, przelewamy zawartość do kieliszka koktajlowego.
45 ml tequili
15 ml niebieskiego curacao
120 ml soku ananasowego
Wlać tequilę i sok do shaker'a. Szklankę tzpu highball prawie całkowicie napełnić lodem i wrzucić ten lód do shaker'a. Dobrze wstrząsnąć i przelać do szklanki. Wlać curacao na środku drinka i podać.
10 ml tequila
10 ml sok cytrynowy
10 ml brandy
5 ml syrop cukrowy
Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić tequilę, sok, brandy oraz syrop cukrowy. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przecedzić do bardzo małego szkła koktajlowego.
60 ml tequili
30 ml słodkiego wermutu
15 ml wytrawnego wermutu
1 wisienka koktajlowa
Do shaker'a do połowy wypełnionego lodem wlać alkohole i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka i udekorować wisienką.
40 ml Tequila
10 ml syropu lub likieru Blue Curacao
10 ml soku pomarańczowego
10 ml soku cytrynowego
10 ml syropu grenadyna
1 plaster pomarańczy do dekoracji
Kilka kostek lodu
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać tequilę, sok pomarańczowy i cytrynowy, Blue Curacao i grenadynę. Wstrząsnąć shaker i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Włożyć plaster pomarańczy do dekoracji.
120 ml białej tequili
90 ml soku żurawinowego
45 ml soku z limonki
Woda sodowa
Tequilę, sok żurawinowy i z limonki wymieszać, wstrząsając lodem, az zostaną silnie schłodzone. Schłodzoną szklankę do drinków napełnić do polowy pokruszonymi kostkami lodu, przecedzić koktajl. Uzupełnić dowolną ilością wody sodowej.
60 ml Tequili
Woda gazowana
Napój Energetyczny
Limonka do dekoracji
Dopełnić wodą gazowaną i drinkiem energetycznym w równych proporcjach, przelać do szklanki typu highball.
40 ml Białego Rumu
40 ml Tequili (złotej)
4-5 Krople Tabasco
40 ml Soku Żurawinowego
4-6 Krople Grenadiny
Do shaker’a z lodem wlewamy sos Tabasco, Tequile, Rum, Granadine oraz sok żurawinowy. Mieszamy wszystko i przelewamy do szklanki typu highball. Ostatecznie wrzucamy pare ziarenek czarnego pieprzu (3-4) i dekorujemy papryczką chili.
40 ml Tequili
40 ml Ciemnego Rumu
40 ml soku ananasowego
40 ml soku grejpfrutowego
Wstrząsać w shakerze, przez sitko do szklanki typu highball.
150 ml tequili
50 ml kremu
sok z połówki grejpfruta
plasterek cytryny
Wlej kolejno składniki do szklanki z lodem, nie mieszaj, dodaj na wierzch plasterek cytryny, podawaj.
60 ml Tequili
20 ml likieru bananowego
20 ml soku z limonki
80 ml lemoniady
Liście mięty do dekoracji
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
30 ml Southern Comfort
30 ml Tequili
Kilka kostek lodu
Wymieszać składniki, podawać w szklance typu old-fashioned.
20 ml wódki
20 ml tequili
20 ml Triple Sec
20 ml wódki brzoskwiniowej
20 ml likieru amaretto
10 ml Brandy
10ml likieru ziołowego
Sok pomarańczowy
Sok ananasowy
składniki alkohole wymieszać w shakerze, dopełnić sokiem pomarańczowym oraz ananasowym w równych proporcjach i wlać do szklanki z lodem.
40 ml Tequili
40 ml likieru Amaretto
Wymieszać i wlać do szklanki typu highball.
truskawki
sok z limonek
tequila
triple sec albo cointreau
kostki lodu
sól
Brzegi kieliszków zanurz w wodzie, a następnie w soli, tak aby powstała biała obwódka. Do dzbanka miksera wlej 6 części tequili, 1 część triple sec lub cointreau, sok z limonek, dodaj kostki lodu i tyle truskawek na ile masz ochotę. Zmiksuj wszystkie składniki, przelej do kieliszków i od razu podawaj.
40 ml Tequili Olmeca Gold
20 ml triple sec
20 ml świeżego soku z limonki
5 ml syropu cukrowego
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w shakerze z lodem i przelać do kieliszka z wcześniej przygotowaną krustą z soli na rancie. Dekorować cząstką limonki na rancie.
45 ml tequili
30 ml soku cytrynowego
1 łyżeczka soku ananasowego
1 łyżeczka grenadiny
Wszystkie składniki wlać do shaker'a wypełnionego lodem i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka. Podać w kieliszku koktajlowym.
50 ml tequila
15 ml sok cytrynowy
5 ml grenadyna
25 ml sok ananasowy
Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić tequilę, soki oraz grenadynę. Mieszać przez 5-7 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorować połówką plasterka cytryny zawieszając ją na krawędzi kieliszka.
30 ml tequili,
15 ml soku z limonki,
20 ml creme de menthe,
mięta,
limonka,
lód
Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić tequilę, sok i creme de menthe. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorować połówką plasterka limy oraz łodyżką mięty.
45 ml ginu
45 ml wódki
45 ml tequili
45 ml Likier lub syrop Blue Curacao
45 ml soku z cytryny
pół białka
Woda sodowa
Mieszać wszystkie składniki (poza wodą sodową), wstrząsając z lodem, aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przelać do szklanki wypełnionej lodem i uzupełnić dowolna ilością wody sodowej.
25 ml tequili,
100 ml soku ananasowego,
25 ml Cointreau,
limonka,
lód
Szklankę typu highball wypełnić w 3/4 objętości lodem. Na wierzch wlać tequilę, sok ananasowy oraz Cointreau. Wymieszać i dekorować plasterkiem limy założonym na krawędź szklanki.
40 ml Tequila złota
10 ml CuraCao
20 ml Malibu
100 ml sok pomarańczowy
Wszystkie składniki wlać do shakera z kostkami lodu. Mocno zmieszać (charakterystyczne ósemki) i odcedzić (czyli bez lodu) do szklanki np. tumbler. W szklance warto umieścić parę kostek lodu (np. 4 sztuki). Udekorować brzeg szklanki owocami.
25 ml tequili,
5 ml Galliano,
25 ml ginu,
pomarańcza,
wisienka koktajlowa,
lód kruszony
Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić wszystkie wyżej wymienione składniki poza Galliano. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do kieliszka do szampana w 3/4 objętości wypełnionej kruszonym lodem. Na koniec wlać Galliano. Dekorować zawieszając plasterek pomarańczy na krawędzi kieliszka oraz wrzucić do środka wisienkę koktajlową.
40 ml tequili,
15 ml wytrawnego wermutu,
15 ml słodkiego wermutu,
25 ml Campari,
5 ml gorzkiej wódki,
1 cytryna,
lód
Szklankę typu highball wypełnić w 3/4 objętości lodem. Na wierzch wlać tequilę i pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Aby poprawić aromat wycisnąć nad powierzchnią szklanki skórkę cytryny i wrzucić ją do środka. Dekorować plasterkiem cytryny założonym na krawędź szklanki.
25 ml Tequili
25 ml Grand Marnier
20 ml syropu z limonki
150 ml wody sodowej
lód (sporo), plasterek cytryny lub limetki
40 ml Tequila
40 ml Lemoniady
Szklankę typu Collins przykryć serwetką lub tekturką i mocno wstrząsnąć. Zabawa polega na tym, aby wypić drinka nim wyleje się ze szklanki po wstrząśnięciu.
50 ml Tequili Bianco
50 ml Sweet and Sour
wisienka koktajlowa
plasterek cytryny
Składniki zszejkować z lodem i przelać do szkła koktailowego. Udekorować wisienką i plasterkiem cytryny.
50 ml tequilli,
120 ml soku pomarańczowego,
10 ml grenadyny,
plasterek pomarańczy,
lód
W shakerze mieszamy tequillę i sok pomarańczowy razem z lodem. Przelewamy do szklanki typu highball, wrzucamy kruszony lód i powoli wlewamy grenadynę - powstanie wtedy piękny, cieniowany wzór. Na koniec dekorujemy plastrem pomarańczy.
50 ml tequili,
10 ml cukru pudru,
25 ml soku z limonki,
5 ml soku cytrynowego,
limonka,
lód
Najpierw należy przygotować odpowiednio kieliszek koktajlowy. Przeciągnąć jego brzegi limą i zamoczyć we wcześniej rozsypanym cukrze. Shaker wypełnić lodem, a następnie wlać tequilę i soki. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorować zawieszając plasterek limy na krawędzi kieliszka.