TEQUILA

Amaretto Shake

Składniki

45 ml tequili
15 ml soku cytrynowego
grenadina
120 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie

Do kieliszka wrzucić kilka kostek lodu. Wlać tyle grenadiny, aby przykryła dno. Do shakera wypełnionego lodem wlać pozostałe składniki i wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka i ozdobić słomką, skórką cytryny lub pomarańczy, lub wisienką.

Ciekawostki...

Serwować w kieliszku koktajlowym.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Arizona Sunrise

Składniki

45 ml tequili
15 ml soku cytrynowego
grenadina
120 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie

Do kieliszka wrzucić kilka kostek lodu. Wlać tyle grenadiny, aby przykryła dno. Do shakera wypełnionego lodem wlać pozostałe składniki i wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka i ozdobić słomką, skórką cytryny lub pomarańczy, lub wisienką.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Banana Daiquiri

Składniki

30 ml Tequili 
20 ml likieru Triple Sec 
20 ml likieru bananowego 
20 ml soku z limonki
Kilka kostek lodu
4 kawałki banana

Przygotowanie

Do blendera dodajemy kilka kostek lodu, 4 kawałki banana, tequilę, likier Triple Sec, likier bananowy i sok z limonki. Po dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników, przelewamy zawartość do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Tap

Składniki

45 ml tequili
15 ml niebieskiego curacao
120 ml soku ananasowego

Przygotowanie

Wlać tequilę i sok do shaker'a. Szklankę tzpu highball prawie całkowicie napełnić lodem i wrzucić ten lód do shaker'a. Dobrze wstrząsnąć i przelać do szklanki. Wlać curacao na środku drinka i podać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Boomer

Składniki

10 ml tequila
10 ml sok cytrynowy
10 ml brandy
5 ml syrop cukrowy

Przygotowanie

Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić tequilę, sok, brandy oraz syrop cukrowy. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przecedzić do bardzo małego szkła koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

California Dream

Składniki

60 ml tequili
30 ml słodkiego wermutu
15 ml wytrawnego wermutu
1 wisienka koktajlowa

Przygotowanie

Do shaker'a do połowy wypełnionego lodem wlać alkohole i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka i udekorować wisienką.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Chapala Cocktail

Składniki

40 ml Tequila 
10 ml syropu lub likieru Blue Curacao 
10 ml soku pomarańczowego
10 ml soku cytrynowego 
10 ml syropu grenadyna
1 plaster pomarańczy do dekoracji
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać tequilę, sok pomarańczowy i cytrynowy, Blue Curacao i grenadynę. Wstrząsnąć shaker i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Włożyć plaster pomarańczy do dekoracji.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Crazy evening

Składniki

120 ml białej tequili
90 ml soku żurawinowego
45 ml soku z limonki
Woda sodowa

Przygotowanie

Tequilę, sok żurawinowy i z limonki wymieszać, wstrząsając lodem, az zostaną silnie schłodzone. Schłodzoną szklankę do drinków napełnić do polowy pokruszonymi kostkami lodu, przecedzić koktajl. Uzupełnić dowolną ilością wody sodowej. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Dance Machine

Składniki

60 ml Tequili
Woda gazowana
Napój Energetyczny
Limonka do dekoracji

Przygotowanie

Dopełnić wodą gazowaną i drinkiem energetycznym w równych proporcjach, przelać do szklanki typu highball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Devils Kiss

Składniki

40 ml Białego Rumu 
40 ml Tequili (złotej)
4-5 Krople Tabasco
40 ml Soku Żurawinowego
4-6 Krople Grenadiny

Przygotowanie

Do shaker’a z lodem wlewamy sos Tabasco, Tequile, Rum, Granadine oraz sok żurawinowy. Mieszamy wszystko i przelewamy do szklanki typu highball. Ostatecznie wrzucamy pare ziarenek czarnego pieprzu (3-4) i dekorujemy papryczką chili.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Don Juan

Składniki

40 ml Tequili
40 ml Ciemnego Rumu
40 ml soku ananasowego
40 ml soku grejpfrutowego

Przygotowanie

Wstrząsać w shakerze, przez sitko do szklanki typu highball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

El Diablo

Składniki

150 ml tequili
50 ml kremu
sok z połówki grejpfruta
plasterek cytryny

Przygotowanie

Wlej kolejno składniki do szklanki z lodem, nie mieszaj, dodaj na wierzch plasterek cytryny, podawaj.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Firebird

Składniki

60 ml Tequili
20 ml likieru bananowego
20 ml soku z limonki
80 ml lemoniady
Liście mięty do dekoracji

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Gasoline

Składniki

30 ml Southern Comfort
30 ml Tequili
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Wymieszać składniki, podawać w szklance typu old-fashioned.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Hasta La Vista Baby

Składniki

20 ml wódki
20 ml tequili
20 ml Triple Sec
20 ml wódki brzoskwiniowej
20 ml likieru amaretto
10 ml Brandy
10ml likieru ziołowego
Sok pomarańczowy
Sok ananasowy

Przygotowanie

składniki alkohole wymieszać w shakerze, dopełnić sokiem pomarańczowym oraz ananasowym w równych proporcjach i wlać do szklanki z lodem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Latin Lover

Składniki

40 ml Tequili
40 ml likieru Amaretto

Przygotowanie

Wymieszać i wlać do szklanki typu highball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Margarita

Składniki

truskawki
sok z limonek
tequila
triple sec albo cointreau
kostki lodu
sól

Przygotowanie

Brzegi kieliszków zanurz w wodzie, a następnie w soli, tak aby powstała biała obwódka. Do dzbanka miksera wlej 6 części tequili, 1 część triple sec lub cointreau, sok z limonek, dodaj kostki lodu i tyle truskawek na ile masz ochotę. Zmiksuj wszystkie składniki, przelej do kieliszków i od razu podawaj.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Margarita Olmeca

Składniki

40 ml Tequili Olmeca Gold 
20 ml triple sec 
20 ml świeżego soku z limonki 
5 ml syropu cukrowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w shakerze z lodem i przelać do kieliszka z wcześniej przygotowaną krustą z soli na rancie. Dekorować cząstką limonki na rancie.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Mexicana

Składniki

45 ml tequili
30 ml soku cytrynowego
1 łyżeczka soku ananasowego
1 łyżeczka grenadiny 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlać do shaker'a wypełnionego lodem i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka. Podać w kieliszku koktajlowym.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Mexican Girl

Składniki

50 ml tequila
15 ml sok cytrynowy
5 ml grenadyna
25 ml sok ananasowy

Przygotowanie

Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić tequilę, soki oraz grenadynę. Mieszać przez 5-7 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorować połówką plasterka cytryny zawieszając ją na krawędzi kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Mocking Bird

Składniki

30 ml tequili,
15 ml soku z limonki,
20 ml creme de menthe,
mięta,
limonka,
lód

Przygotowanie

Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić tequilę, sok i creme de menthe. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorować połówką plasterka limy oraz łodyżką mięty.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Ple, Ple, Ple

Składniki

45 ml ginu
45 ml wódki
45 ml tequili
45 ml Likier lub syrop Blue Curacao
45 ml soku z cytryny
pół białka
Woda sodowa

Przygotowanie

Mieszać wszystkie składniki (poza wodą sodową), wstrząsając z lodem, aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przelać do szklanki wypełnionej lodem i uzupełnić dowolna ilością wody sodowej. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Poker Face

Składniki

25 ml tequili,
100 ml soku ananasowego,
25 ml Cointreau,
limonka,
lód

Przygotowanie

Szklankę typu highball wypełnić w 3/4 objętości lodem. Na wierzch wlać tequilę, sok ananasowy oraz Cointreau. Wymieszać i dekorować plasterkiem limy założonym na krawędź szklanki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Poolside Tropical

Składniki

40 ml Tequila złota 
10 ml CuraCao
20 ml Malibu 
100 ml sok pomarańczowy

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlać do shakera z kostkami lodu. Mocno zmieszać (charakterystyczne ósemki) i odcedzić (czyli bez lodu) do szklanki np. tumbler. W szklance warto umieścić parę kostek lodu (np. 4 sztuki). Udekorować brzeg szklanki owocami.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Ridley

Składniki

25 ml tequili,
5 ml Galliano,
25 ml ginu,
pomarańcza,
wisienka koktajlowa,
lód kruszony

Przygotowanie

Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić wszystkie wyżej wymienione składniki poza Galliano. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do kieliszka do szampana w 3/4 objętości wypełnionej kruszonym lodem. Na koniec wlać Galliano. Dekorować zawieszając plasterek pomarańczy na krawędzi kieliszka oraz wrzucić do środka wisienkę koktajlową.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Rosita

Składniki

40 ml tequili,
15 ml wytrawnego wermutu,
15 ml słodkiego wermutu,
25 ml Campari,
5 ml gorzkiej wódki,
1 cytryna,
lód

Przygotowanie

Szklankę typu highball wypełnić w 3/4 objętości lodem. Na wierzch wlać tequilę i pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Aby poprawić aromat wycisnąć nad powierzchnią szklanki skórkę cytryny i wrzucić ją do środka. Dekorować plasterkiem cytryny założonym na krawędź szklanki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Szrapnel

Składniki

25 ml Tequili
25 ml Grand Marnier
20 ml syropu z limonki
150 ml wody sodowej
lód (sporo), plasterek cytryny lub limetki

Przygotowanie

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Tequila Boom Boom

Składniki

40 ml Tequila
40 ml Lemoniady

Przygotowanie

Szklankę typu Collins przykryć serwetką lub tekturką i mocno wstrząsnąć. Zabawa polega na tym, aby wypić drinka nim wyleje się ze szklanki po wstrząśnięciu.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Tequila Sour

Składniki

50 ml Tequili Bianco
50 ml Sweet and Sour
wisienka koktajlowa
plasterek cytryny

Przygotowanie

Składniki zszejkować z lodem i przelać do szkła koktailowego. Udekorować wisienką i plasterkiem cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Tequila Sunrise

Składniki

50 ml tequilli,
120 ml soku pomarańczowego,
10 ml grenadyny,
plasterek pomarańczy,
lód

Przygotowanie

W shakerze mieszamy tequillę i sok pomarańczowy razem z lodem. Przelewamy do szklanki typu highball, wrzucamy kruszony lód i powoli wlewamy grenadynę - powstanie wtedy piękny, cieniowany wzór. Na koniec dekorujemy plastrem pomarańczy.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Vive Villa

Składniki

50 ml tequili,
10 ml cukru pudru,
25 ml soku z limonki,
5 ml soku cytrynowego,
limonka,
lód

Przygotowanie


Najpierw należy przygotować odpowiednio kieliszek koktajlowy. Przeciągnąć jego brzegi limą i zamoczyć we wcześniej rozsypanym cukrze. Shaker wypełnić lodem, a następnie wlać tequilę i soki. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorować zawieszając plasterek limy na krawędzi kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków