RUM

ACAPULCO COCKTAIL

Składniki

60ml Białego Rumu
10ml Triple Sec
15ml Lime Juice
1/2 łyżeczki cukru
1/2 białka
3 listki mięty

Przygotowanie

Składniki wymieszać, wstrząsać w shakerze, wlać do szklanki koktajlowej.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

ADIOS AMIGOS

Składniki

30 ml białego rumu
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml brandy
10 ml ginu
20 ml soku z limety

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z lodem wrzucić do shakera. Następnie należy przelać do kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

A.M.B.A

Składniki

25 ml whisky,20 ml brązowego rumu,10 ml czerwonego wermutu,5 ml cointreau,kawałek skórki cytrynowej,wisienka koktajlowa,lód

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową, a wisienkę wrzucić do napoju.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

APPLE COOLER

Składniki

50 ml Rumu
120 ml soku jabłkowego
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Wstrząsać w shakerze, wlać przez sitko do schłodzonej szklanki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Bahama Mama

Składniki

20ml biały rum
20ml ciemny rum
20 ml Malibu
20 ml likier bananowy
60ml sok pomarańczowy
60ml sok ananasowy

Przygotowanie

Wszystkie składniki wstrząsnąć w shakerze i wlać do szklanki typu Collins z lodem. Opcjonalnie dodać można odrobinę grenadyny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Banana Beach

Składniki

40 ml rumu 
100 ml Tymbark Zielony Banan
20 ml Grenadine 
1/2 szklanki kruszonego lodu 
1/2 świeżego banana 

Przygotowanie

Wrzuć do blendera wszystkie składniki, miksuj 20 sekund. Dolej 100 ml Tymbark Zielony Banan. Przelej drinka do szklanki. Pij przy użyciu rurki.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Batidy

Składniki

50ml biały rum 
5ml cukier 
100 g ananas (kawałki) 

Przygotowanie

W mikserze przygotować dużo kruszonego lodu. Następnie umieścić rum, cukier oraz ananasa. To wszystko zmiksować na mus i przelać do kieliszka od wina.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Between the Sheets

Składniki

100 ml brandy
100 ml rumu
100 ml półsłodkiego wina
100 ml soku z cytryny
plasterek cytryny

Przygotowanie

Wymieszaj wszystko w shakerze z lodem. Mieszaj tak długo, aż będzie miał jednolity kolor. Dodaj do kieliszka plasterek cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Biały Niedźwiedź

Składniki

20ml Rum Biały
15ml Likier kokosowy
15ml White Creme de Cacao
15ml śmietanki


 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlać do shakera, wstrząsnąć, a następnie przelać do szklanki typu Cocktail glass. Dekoracja dowolna.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Dream

Składniki

40 ml rumu
20 ml syropu cytrynowego
60-100 ml soku z limonki
20 ml syropu lub likieru Blue Curacao
Kruszony lód
1/2 pomarańcza
Cukier brązowy

Przygotowanie

W szklance umieszczamy pomarańcze i wsypujemy 1 płaską łyżeczkę cukru brązowego. Wyciskamy sok i uzupełniamy szklankę kruszonym lodem. Następnie do shakera wypełnionego lodem wlewamy rum, syrop cytrynowy oraz sok z limonki. Odpowiednio wymieszane składniki wlewamy do szklanki. Na koniec uzupełniamy syropem lub likierem Blue Curacao, dzięki któremu drink uzyskuje niebieską barwę.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Hawaiian

Składniki

50ml biały rum
25ml krem kokosowy 
25ml Likier lub syrop Blue Curacao 
50ml sok ananasowy 
wisienka koktajlowa 
kawałek brzoskwini 
plasterek pomarańczy 
ananas 

Przygotowanie

Shaker wypełnić w 1/2 objętości lodem, a następnie umieścić wszystkie ww. składniki. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekoracje wykonać z połączenia kawałka brzoskwini, wisienki koktajlowej oraz ananasa nabijając je na wspólną wykałaczkę.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Caribbean Breeze

Składniki

30ml ciemny rum
50ml sok ananasowy 
50ml sok żurawinowy 
10ml Creme de Banane 
5ml sok z limonki
ananas 
plasterek limonki

Przygotowanie

Shaker wypełnić w 1/2 objętości lodem, a następnie umieścić rum, soki i creme de banane. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka od wina w 2/3 objętości wypełnionego wcześniej lodem kruszonym. Aby zrobić dekorację można pokusić się o zawieszenie plasterka świeżej limy oraz kawałeczka ananasa nadzianego na szpadtkę na krawędzi eleganckiego kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Continental

Składniki

30ml rum
10ml sok z limonki
10ml Creme de Menthe 
listek mięty

Przygotowanie

Shaker wypełnić w 1/2 objętości lodem, a następnie umieścić rum, sok i Creme de Menthe. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Idealnie pasuje tutaj dekoracja z jednego świeżego listka mięty.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Costa del Sol

Składniki

50ml biały rum
25ml słodki wermut 
25ml sok cytrynowy 
75ml woda gazowana
5ml syrop cukrowy 
plasterek cytryny
 

Przygotowanie

Na początku do szklanki typu highball wrzucić lód (ok. 1/2 objętości). Następnie wlać rum wermut, sok oraz syrop cukrowy. Wymieszać dobrze i uzupełnić zawartość wodą gazowaną wg uznania. Dekorację wykonać z plasterka cytryny zawieszając go na krawędzi szklanki.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Cuba Libre

Składniki

15 ml soku z cytryny
60 ml rumu
cola 

 


 

Przygotowanie

Szklankę typu highball wypełnić do 1/3 lodem. Wlać sok z cytryny. Dodać rum i uzupełnić colą. Wymieszać i podawać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Daiquiri

Składniki

35 ml białego rumu
15 ml soku ze świeżej cytryny
10 ml syropu cukrowego
3 kostki lodu

Przygotowanie

Do shakera wrzucić lód. Wlać rum, sok cytrynowy i cukier. Wstrząsać energicznie przez 6-8 sekund, by składniki dobrze się wymieszały. Przelać bez lodu do kieliszków koktajlowych. Łyżeczką włożyć do koktajlówki skruszony lód.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Devils Kiss

Składniki

40 ml Białego Rumu
40 ml Tequili (złotej)
4-5 kropel Tabasco
40 ml Soku
4-6 Krople Grenadiny

Przygotowanie

Do shaker’a z lodem wlewamy sos Tabasco, Tequile, Rum, Granadine oraz sok żurawinowy. Mieszamy wszystko i przelewamy do szklanki typu highball. Ostatecznie wrzucamy pare ziarenek czarnego pieprzu (3-4) i dekorujemy papryczką chili.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Diabolo

Składniki

50 ml białego rumu,
15 ml wytrawnego wermutu,
15 ml Cointreau,
5 ml wódki gorzkiej,
skórka cytryny,
lód kruszony

Przygotowanie

Shaker wypełnić w 1/2 objętości kruszonym lodem, a następnie umieścić ww. składniki. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do wcześniej odpowiednio schłodzonego kieliszka koktajlowego z odrobiną kruszonego lodu w środku. Na koniec aromatyzować wyciskając skórkę cytryny nad powierzchnią kieliszka. Dekoracja: wrzucić spiralkę ze skórki cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Don Juan

Składniki

40ml Tequili
40ml Ciemnego Rumu
40ml soku ananasowego
40ml soku grejpfrutowego

Przygotowanie

Wstrząsać w shakerze, przez sitko do szklanki typu highball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Lato w Trybunale

Składniki

20 ml wódka
10 ml rum 
10 ml likier Triple Sec 
20 ml sok pomarańczowy 
30 ml sok ananasowy 
10 ml sok z limonki 
odrobina Grenadine

Przygotowanie

Przygotować koktajl w shakerze i podawać w szklance typu high-ball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Little Princess

Składniki

45 ml rumu
45 ml słodkiego wermutu


 


 

Przygotowanie

Shaker napełnić lodem. Dodać składniki i wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka i podać w kieliszku koktajlowym.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Malibu Blue Lagoon

Składniki

130 ml likier Blue Curacao
200 ml Coca Cola lub Pepsi
150 ml rum

Przygotowanie

Do szklanki typu highball wsypać lód. Dodać wszystkie składniki. Wymieszać i podawać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Miami Cocktail

Składniki

15 ml kremu kakaowego
odrobina soku z limety
45 ml rumu

Przygotowanie

Shaker wypełnić lodem. Dodać składniki, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka. Podawać w kieliszku koktajlowym.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Miodówka

Składniki

1 litr spirytusu
500 ml wody
50 dag miodu
250 ml rumu
5 dag kawy naturalnej 

Przygotowanie

Miód zrumienić, wlać 250 ml wody, zagotować, zdjąć z ognia, połączyć z naparem z kawy naturalnej, rumem, spirytusem, przelać do butelek, zakorkować i pozostawić na 5-6 tygodni. Następnie przelać przez lejek z wata do butelek, zakorkować.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Morning Joy

Składniki

30 ml białego rumu,
10 ml ginu,
150 ml soku grejpfrutowego,
plasterek grejpfruta,
lód
 

Przygotowanie

Shaker wypełnić w 1/3 objętości lodem, a następnie umieścić rum, gin oraz sok. Mieszać przez około 5 sekund. Zawartość przecedzić do szklanki typu highball wypełnionej w 1/3 objętości lodem. Dekorować zawieszając na krawędzi plasterek grejpfruta, którego później można wrzucić do środka.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Palm Beach

Składniki

45 ml białego rumu
45 ml Ginu
45 ml soku ananasowego

Przygotowanie

Rum, gin i sok ananasowy mieszać, energicznie wstrząsając z lodem, aż składniki zostaną silnie schłodzone. Na koniec przecedzić do schłodzonej szklanki do drinków. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Paryska Blondynka

Składniki

45ml ciemnego rumu
45ml likieru pomarańczowego
45ml śmietanki 18 %

Skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszać w shakerze . Przecedzić do schłodzonego kieliszka do koktajli. Ozdobić długim paseczkiem skórki z pomarańczy.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Pina Colada

Składniki

40 ml białego rumu
50 ml likieru kokosowego Pina Colada
50 ml soku ananasowego
10 ml śmietanki
 

Przygotowanie

Przygotować w shakerze. Przelać do kielicha wypełnionego kruszonym lodem. Kawałek ananasa i wisienkę nadziać na szpadkę.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Poncz Plantatora

Składniki

20 ml Grenadine 
60 ml sok pomarańczowy
40 ml sok ananasowy 
6-7 szt. kostki lodu 
50 ml rum

Przygotowanie

Rum, syrop, soki i trzy rozkruszone kostki lodu przełożyć do shakera. Wstrząsnąć mocno, aby składniki dobrze się połączyły.
Napój przelać do wysokiej szklanki, dodać pozostałe kostki lodu.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Purple Rain

Składniki

2 łyżki białego rumu,
1 łyżka likieru cassis,
zimny, różowy szampan

Przygotowanie

Likier porzeczkowy (cassis) przelać do kieliszka koktajlowego i dokładnie wymieszać z białym rumem. Całość uzupełnić zimnym szampanem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Rum's Buck

Składniki

50ml biały rum 
100 ml Ginger Ale
15ml Cointreau/Triple Sec 
cytryna 
plasterek cytryny 

Przygotowanie

Szklankę typu highball wypełnić w 2/3 objętości lodem, a następnie wycisnąć połówkę cytryny. Dodać rum, Cointreau oraz uzupełnić zawartość ginger ale. Dekoracje wykonać z plasterka cytryny zawieszając go na krawędzi szklanki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sprite Mojito

Składniki

40 ml Rum
Świeża mięta
Pół limonki
Cukier brązowy (1 łyżeczka)
Sprite do uzupełnienia
Kruszony lód
 

Przygotowanie

Świeżą miętę, limonki oraz brązowy cukier zgniatamy w szklance typu highball. Następnie dodajemy kruszony lód, a całość uzupełniamy rumem i Spritem. Na koniec dekorujemy listkiem świeżej mięty.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sangria

Składniki

50- 75 ml cacique (hiszpański rum), 
100 ml sok z pomarańczy, 
3 lampki (kieliszki) WINO CZERWONE, 
2 lampki (kieliszki) fanta cytrynowa, 
2-3 łyżki stołowe cukier,

Przygotowanie

Wszystko wymieszać z następującą kolejnością:
• Cacique,
• Sok pomarańczowy,
• Fanta cytrynowa,
• Wino,
• Mieszamy,
• Cukier ( jeżeli koś lubi może dodać więcej cukru dola smaku)
• Cynamon
• Mieszamy,
• Dodajemy lód
• Można dodać owoce, takie jak banany pomarańcze itd.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sao Paolo

Składniki

45 ml złocistego rumu
1 łyżeczka soku z limonki
90 ml soku pomarańczowego
5 kropli sosu tabasco
Sól selerowa i pieprz

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie z lodem i przecedzić do napełnionej szklanki do drinków.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Suburbian Train

Składniki

75 ml whisky,
25 ml ciemnego rumu,
25 ml porto,
5 ml gorzkiej wódki,
cytryna,
lód

Przygotowanie

W szklanicy barmańskiej wypełnionej 1/3 lodem umieścić whisky, rum, porto oraz wódkę gorzką. Mieszać przez ok. 5 sekund i przecedzić do wcześniej schłodzonej wypełnionej w 2/3 objętości lodem szklanki typu old fashioned. Na koniec można dekorować zawieszając spiralkę z cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Tropikalny Poncz

Składniki

4 łyżki stołowe soku z limonki
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
1 litr soku pomarańczowego
1 litr soku ananasowego
30 ml rumu
1 dojrzale mango
Drobno pokruszony lód

Przygotowanie

W mikserze zmiksować mango z sokiem z limonki, imbirem i cukrem na gładką masę. Następnie dolać sok pomarańczowy, sok ananasowy i rum, miksować przez kilka sekund. Na koniec drobno pokruszony lód wsypać do 6 szklaneczek, wlać poncz. Przybrać owocami i natychmiast podawać. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

White Chocolate Coco

Składniki

30ml wódki 
20ml Malibu
80ml śmietanki 
20ml syropu czekoladowego 
Sos czekoladowy do dekoracji
Kruszony lód

Przygotowanie

Do blendera wsypujemy kruszony lód. Następnie wlewamy odpowiednio wódkę, Malibu, mleczko oraz syrop czekoladowy. Kieliszek koktajlowy ozdabiamy sosem czekoladowym i przelewamy do niego zawartość blendera.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Zodiac

Składniki

15 ml likieru bananowego
60 ml soku z cytryny
60 ml soku pomarańczowego
45 ml rumu
30 ml Triple Sec
odrobina Grenadiny

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z lodem zmiksować w blenderze (mikserze). Przelać do szklanki typu old fashioned.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Zombie

Składniki

90 ml ciemnego rumu
90 ml czystego rumu
45 ml złocistego rumu
45 ml triple sec
45 ml soku z limonki
45 ml soku ananasowego
45 ml soku z guawy
1 łyżka stołowa grenadyny

Przygotowanie

Do miksera wrzucić lód, dodać wszystkie składniki z wyjątkiem mięty i ananasa. Następnie dokładnie zmiksować w blenderze. Na koniec przelać do wysokiej szklanki do drinków, przybrać miętą i ananasem. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków