Koszyk jest pusty
30 ml niebieskiego curacao
30 ml wódki
15 ml toniku
odrobina soku z limety
2 kostki lodu
1 plasterek ananasa
Sprite do uzupełnienia
Do szklanki wlać niebieskie curacao, wódkę, tonik i sok z limety. Wymieszać. Uzupełnić sprite'm. Wymieszać. Dodać kostki lodu i ananasa.
40 ml kremu kokosowego
80 ml soku grejpfrutowego
20 ml syropu bananowego
Dekoracja: plasterek banana
Składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelać do szklanki z kruszonym lodem. Plasterek banana przekłuć szpadką i położyć na szklance.
60ml Białego Rumu
10ml Triple Sec
15ml Lime Juice
1/2 łyżeczki cukru
1/2 białka
3 listki mięty
Składniki wymieszać, wstrząsać w shakerze, wlać do szklanki koktajlowej.
20ml wódki
20ml ginu
20ml Malibu
20ml Southern Comfort
Sok grejpfrutowy
Woda sodowa
Sok z limonki
Sok z cytryny
wydłub łyżeczką miąsz kiwi do shakera typu Boston, dodaj syrop Gomme i wymieszaj aż do konsystencji puree. Dodaj resztę płynnych składników i wymieszaj z lodem w kostkach. Dodkłądnie odsącz do szkalek typu Martini (poj. 200ml)
Użyj połówki wydrążonego kiwi jako łódeczki i wypełnij ją drinkiem. Dodaj 12.5ml Agwy do łódeczki, przyozdobić można klinem z limonki oraz obranym plasterkiem limonki.
40ml Amaretto
40ml likeru pomarańczowego
40ml Southern Comfort
Kilka kostek lodu
Składniki wymieszać, wstrząsać w shakerze, przez sitko do tumblera.
60 ml brandy
60 ml likier amaretto
2 gałki lodów czekoladowych
Wymieszać w blenderze i podawać w schłodzonej szklance posypane wiórkami czekoladowymi.
25 ml whisky,
20 ml brązowego rumu,
10 ml czerwonego wermutu,
5 ml cointreau,
kawałek skórki cytrynowej,
wisienka koktajlowa,
lód
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową, a wisienkę wrzucić do napoju.
50 ml wódki
30 ml Brandy
15 ml likieru Blue Curacao
75 ml soku z mango
10-15 ml soku truskawkowego
50 ml soku pomarańczowego
plaster limonki
Do shakera wypełnionego lodem wlewamy wódkę oraz sok z mango. Po dokładnym wymieszaniu składników przelewamy zawartość do szklanki i dolewamy soku pomarańczowego. Na taką warstwę kładziemy pół plastra pomarańczy. Następnie w umiejętny i delikatny sposób uzupełniamy zawartość likierem Blue Curacao i sokiem truskawkowym. Pamiętajmy, by wlewać te składniki jak najbliżej środka szklanki. Całość dekorujemy plastrem limonki.
25ml wódka
10ml Creme de Menthe
25ml Pernod
100ml lemoniada
mięta
plasterek cytryny
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wszystkie płynne składniki poza lemoniadą. Mieszać energicznie przez 5 sekund. Przecedzić do szklanki typu highball wcześniej wypełnionej lodem. Dopełnić lemoniadą. Dekoracja – plasterek cytryny zawieszony na brzegu szklanki z listkiem mięty.
40 ml wódki
10 ml zielonego syropu bananowego
15 ml soku z cytryny
60 ml soku jabłkowego
Sprite do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa i skórka z ogórka
Składniki wymieszać w shakerze. Przelać do szklanki wypełnionej do połowy kruszonym lodem. Uzupełnić Sprietem. Dekorować wiśnią i skórą ogórka (owijamy szklankę). Podawać z rurką.
20 ml wódki
20 ml creme de cassis
20 ml śmietanki
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze i energicznie wymieszać, następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
20ml biały rum
20ml ciemny rum
20 ml Malibu
20 ml likier bananowy
60ml sok pomarańczowy
60ml sok ananasowy
Wszystkie składniki wstrząsnąć w shakerze i wlać do szklanki typu Collins z lodem. Opcjonalnie dodać można odrobinę grenadyny.
45 ml irish cream (najlepiej Bailey's)
gorąca kawa
bita śmietana
Wlać krem do filiżanki. Dodać kawę. Przykryć bitą śmietaną.
20 ml wódki
20 ml cointreau
20 ml soku cytrynowego
Dekoracja: karambola
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze, przelać i udekorować krawędź kieliszka.
30ml Tequili
20ml likieru Triple Sec
20ml likieru bananowego
20ml soku z limonki
Kilka kostek lodu
4 kawałki banana
Do blendera dodajemy kilka kostek lodu, 4 kawałki banana, tequilę, likier Triple Sec, likier bananowy i sok z limonki. Po dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników, przelewamy zawartość do kieliszka koktajlowego.
20ml Rum Biały
15ml Likier kokosowy
15ml White Creme de Cacao
15ml śmietanki
Wszystkie składniki wlać do shakera, wstrząsnąć, a następnie przelać do szklanki typu Cocktail glass. Dekoracja dowolna.
60 ml wódki
30 ml likieru kawowego
śmietanka
Szklankę wypełnić do połowy kostkami lodu, na to wlać wódke i liker. Dopełnić śmietanka i podawać.
30 ml whisky,
10 ml czerwonego wermutu,
10 ml soku pomarańczowego,
1 łyżka barowa zielonego chartreuse,
lód
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Wymieszać, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
30ml wódka
15ml sok pomarańczowy
15ml liker Tia Maria
plasterek pomarańczy
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wszystkie ww. składniki. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorację wykonać z plasterka pomarańczy.
20 ml ginu
20 ml likieru lub syropu Blue Curacao
2 łyżki barowe soku cytrynowego
wino musujące do uzupełnienia
Wszystkie składniki (bez wina) zmieszać z lodem w shakerze i uzupełnić winem.
40 ml rumu
20 ml syropu cytrynowego
60-100 ml soku z limonki
20 ml syropu lub likieru Blue Curacao
Kruszony lód
1/2 pomarańcza
Cukier brązowy
W szklance umieszczamy pomarańcze i wsypujemy 1 płaską łyżeczkę cukru brązowego. Wyciskamy sok i uzupełniamy szklankę kruszonym lodem. Następnie do shakera wypełnionego lodem wlewamy rum, syrop cytrynowy oraz sok z limonki. Odpowiednio wymieszane składniki wlewamy do szklanki. Na koniec uzupełniamy syropem lub likierem Blue Curacao, dzięki któremu drink uzyskuje niebieską barwę.
50ml biały rum
25ml krem kokosowy
25ml Likier lub syrop Blue Curacao
50ml sok ananasowy
wisienka koktajlowa
kawałek brzoskwini
plasterek pomarańczy
ananas
Shaker wypełnić w 1/2 objętości lodem, a następnie umieścić wszystkie ww. składniki. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekoracje wykonać z połączenia kawałka brzoskwini, wisienki koktajlowej oraz ananasa nabijając je na wspólną wykałaczkę.
40 ml Wódki
20 ml Blue Curacao
10 ml soku z cytryny
Sprite
Wódkę, Blue Curacao i sok z cytryny wlać do shakera i wymieszać, przelać do szklanki typu old fashioned. Dopełnić spritem.
25 ml wódki
25 ml Blue Curacao
25 ml soku ananasowego
10 ml likieru kokosowego
Wszystkie składniki wlać do shakera i wymieszać, ozdobić ananasem.
30 ml wódki czystej,
20 ml curacao blue,
40 ml soku grejpfrutowego,
40 ml soku ananasowego,
plaster ananasa,
lód
W shaker wrzucamy lód i wlewamy wódkę, curacao i soki. Mieszamy energicznie przez 5 sekund i przelewamy do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy plasterkiem ananasa.
25ml wódka
25ml Likier lub syrop Blue Curacao
25ml Gin
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, Gin oraz Blue Curacao. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przelać do szklanki typu old fashioned.
45 ml tequili
15 ml niebieskiego curacao
120 ml soku ananasowego
Wlać tequilę i sok do shaker'a. Szklankę tzpu highball prawie całkowicie napełnić lodem i wrzucić ten lód do shaker'a. Dobrze wstrząsnąć i przelać do szklanki. Wlać curacao na środku drinka i podać.
30 ml wódki czystej,
25 ml Cointreau,
25 ml ginu,
pomarańcza,
lód
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, gin oraz Cointreau. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorację wykonać z plasterka pomarańczy.
25ml wódka
25ml sok cytrynowy
25ml Cointreau/likier Triple Sec
W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, sok cytrynowy oraz likier Triple Sex. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego.
15 ml likieru orzechowego
15 ml White Creme de Cacao
60 ml śmietanki
Wlać wszystkie składniki do shaker'a wypełnionego lodem, wstrząsnąć dobrze, przecedzić do kieliszka i podawać.
30 ml wódki
15 ml niebieskiego curacao
15 ml kremu kokosowego
woda sodowa do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa, kawałek
Wszystkie składniki wlać do szklanki i ostrożnie zamieszać. Wisienkę i skórki nadziać na szpadkę i zawiesić na krawędzi szklanki. Podawać z mieszadełkiem.
30ml ciemny rum
50ml sok ananasowy
50ml sok żurawinowy
10ml Creme de Banane
5ml sok z limonki
ananas
plasterek limonki
Shaker wypełnić w 1/2 objętości lodem, a następnie umieścić rum, soki i creme de banane. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka od wina w 2/3 objętości wypełnionego wcześniej lodem kruszonym. Aby zrobić dekorację można pokusić się o zawieszenie plasterka świeżej limy oraz kawałeczka ananasa nadzianego na szpadtkę na krawędzi eleganckiego kieliszka.
200 ml Malibu
150 ml Creme de banane
500 ml świeżego soku pomarańczowego lub ananasowego
Woda sodowa
Trzy pierwsze składniki starannie wymieszać i schłodzić. Przed podaniem wlać na lód do wysokich szklanek do drinków i uzupełnić wodą sodową.
40ml Tequila
10ml syropu lub likieru Blue Curacao
10ml soku pomarańczowego
10ml soku cytrynowego
10 ml syropu grenadyna
1 plaster pomarańczy do dekoracji
Kilka kostek lodu
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać tequilę, sok pomarańczowy i cytrynowy, Blue Curacao i grenadynę. Wstrząsnąć shaker i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Włożyć plaster pomarańczy do dekoracji.
30 ml wódki
60 ml Irish Cream
1 łyżeczka syropu czekoladowego
1 łyżka lodów czekoladowych
Zmieszaj Irish Cream, lody oraz wódkę. Dodaj syrop czekoladowy na wierzchu.
30 ml likieru kakaowego
20 ml szkockiej whisky
20 ml śmietanki
1 żółtko
Wszystkie składniki energicznie wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka.
30 ml likieru Amaretto
50 ml soku z marakui
50 ml kremu kokosowego
10 ml śmietanki
Dekoracja: 2 wisienki koktajlowe
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Dobrze wymieszać i przelać do szklanki z kruszonym lodem. Wisienki na szpadce położyć na szklance.
40ml likieru kawowego
40ml Ginu
60ml śmietanki
Wymieszaj wszystko w shakerze. Lód włóż do szklanki typu highball i dopiero wtedy wlej drink z shakera.
40ml wódki
20ml likieru kokosowego
20ml soku brzoskwiniowego
20ml soku z limonki
Wszystkie składniki wlać do shakera, dodać lodu i mocno wstrząsnąć. Przelać do szklanek.
45ml likieru kokosowego
20ml drambuie
90ml soku z papai lub marakui
Plasterki limonki
Wszystkie składniki mieszać, wstrząsając lodem aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przelać do schłodzonego kieliszka do koktajli i przybrać plasterkami limonki.
pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10ml syrop cukrowy
50 ml likier Kalhua
125 ml mleko
20 ml śmietanka
30 ml koniaku
1 jajko
Lekko podgrzać mleko i rozpuścić w nim kawę. Dodać pozostałe składniki koktajlu, oprócz jajka i wytrząsać w shakerze z lodem. Przelać do kieliszka typu hurricane. Ubić jajko, a otrzymana piane umieścić na wierzchu koktajlu. Całość posypać mielonym cynamonem.
30ml rum
10ml sok z limonki
10ml Creme de Menthe
listek mięty
Shaker wypełnić w 1/2 objętości lodem, a następnie umieścić rum, sok i Creme de Menthe. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Idealnie pasuje tutaj dekoracja z jednego świeżego listka mięty.
30 ml wódki
10 ml curacao triple sec
10 ml portwajnu
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml angostury
Ponadto: cebulka koktajlowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Cebulkę na szpadce włożyć do napoju.
10 ml grenadyny,
20 ml soku z cytryny,
10 ml likieru chartreuse,
20 ml wina musującego,
plasterek cytryny,
lód
Wszystkie składniki poza winem musującym mieszamy przez 5 sekund shakerem wypełnionym lodem. Zawartość przelewamy do kieliszka koktajlowego i dolewamy wina musującego. Dekorujemy plasterkiem cytryny.
40 ml Becherovki
200 ml toniku
10 ml soku cytrynowego
Do szklanki wypełnionej lodem wlać tonik, następnie Becherovkę. Udekorować skórką cytrynową.
30ml Whisky
20ml Malibu
20ml soku winogronowego
5ml Grenandiny
5ml soku z cytryny
Wszystkie składniki wlać do shakera, wstrząsnąć, a następnie przelać do szklanki typu Cocktail glass. Ozdobić maraską.
50 ml białego rumu,
15 ml wytrawnego wermutu,
15 ml Cointreau,
5 ml wódki gorzkiej,
skórka cytryny,
lód kruszony
Shaker wypełnić w 1/2 objętości kruszonym lodem, a następnie umieścić ww. składniki. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do wcześniej odpowiednio schłodzonego kieliszka koktajlowego z odrobiną kruszonego lodu w środku. Na koniec aromatyzować wyciskając skórkę cytryny nad powierzchnią kieliszka. Dekoracja: wrzucić spiralkę ze skórki cytryny.
40 ml wódki
15 ml niebieskiego Curacao
60 ml śmietanki
5 ml 7-Up lub Sprite
kostki lodu
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać. Przelać bez lodu do kieliszka koktajlowego
30 ml wódki
20 ml likieru amaretto
10 ml likieru kawowego
Dekoracja: 1/4 plasterka ananasa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Ananasem udekorować krawędź kieliszka.
60ml Tequili
20ml likieru bananowego
20ml soku z limonki
80ml lemoniady
Liście mięty do dekoracji
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
40 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
10 ml syropu z marakui
5 ml soku z limety
60 ml soku ananasowego
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Wymieszać a następnie przelać do szklanki zawierającej kostki lodu. Plasterkiem pomarańczy oraz wisienką udekorować szkło.
20 ml likieru ziołowego
20 ml sambuca
20 ml wódki
Kilka kostek lodu
Wypełnić shaker do połowy lodem. Wlać składniki i dobrze wstrząsnąć.
40 ml wódki
20 ml amaretto
Obydwa składniki oraz kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać. Podawać z mieszadełkiem.
2 łyżki likieru miętowego,
1 łyżka likieru bananowego,
nieduży kawałek melona,
zimny, wytrawny szampan,
listki mięty,
2 plasterki cytryny
Z melona wykroić małe kulki (6-8 szt.) i wrzucić do kieliszka koktajlowego. Zalać likierami i uzupełnić zimnym szampanem. Udekorować plasterkami cytryny oraz listkami mięty.
30 ml brandy
45 ml wytrawnego wermutu
2 ml curacao
Wymieszać wszystko w shakerze i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
20ml brandy
20ml Triple Sec
40ml soku pomarańczowego
Kilka kostek lodu
Wymieszać w shakerze i wlać do kieliszka koktajlowego.
20ml wódki
20ml tequili
20ml Triple Sec
20ml wódki brzoskwiniowej
20ml likieru amaretto
10ml Brandy
10ml likieru ziołowego
Sok pomarańczowy
Sok ananasowy
Składniki alkohole wymieszać w shakerze, dopełnić sokiem pomarańczowym oraz ananasowym w równych proporcjach i wlać do szklanki z lodem.
15ml brandy
15ml Fernet branca
15ml Creme de menthe
Wszystkie składniki mieszać, wstrząsając z lodem, aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przecedzić do kieliszka do koktajli i jak najszybciej wypić.
20 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
20 ml śmietanki
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
30ml wódka
25ml likier Irish Cream
W szklance typu oldfashioned wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę oraz likier Irish Cream. Zamieszać.
1 szklanka Coca Coli
30 ml likieru Irish cream
10 ml syropu irish cream
Do Coca Coli delikatnie wlać likier, dolać syrop tak, by pływał na powierzchni.
30ml likieru melonowego
15ml wódki
10-20ml syropu limonkowego
Sok żurawinowy (do wypełnienia)
Kilka kostek lodu
Do szklanki dodajemy lód. Wlewamy wódkę i likier melonowy, a także syrop limonkowy. Uzupełniamy całość sokiem z żurawiny.
50 ml likieru kawowego Kahlua
50 ml wódki
50 ml mleka lub śmietanki
40ml wódki
40ml Blue Curacao
20ml soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z lodem. Przelej do 4 kieliszków.
55ml koniaku
45ml Creme de Cacao
10ml Creme de banane
1 łyżka stołowa śmietanki
Trzy pierwsze składniki wymieszać w szklance z lodem. Następnie przecedzić do schłodzonego kieliszka do koktajli, nałożyć łyżka warstwę śmietany.
30 ml wódki
20 ml likieru malinowego
40 ml soku grejpfrutowego
10 ml soku cytrynowego
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Następnie należy wymieszać i przelać do szklanki zawierającej kostki lodu.
20 ml Pastis
20 ml Triple Sec
60 ml Wódki
Kilka kostek lodu
Plasterek pomarańczy do dekoracji
Napełnić shaker lodem. Umieścić w nim wszystkie składniki oraz energicznie wymieszać. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego zostawiając lód w shakerze.
30 ml wódki
30 ml cointreau
woda sodowa do uzupełnienia
dekoracja: plasterek cytryny
Wódkę i cointreau wlać do szklanki z kostkami lodu i zamieszać. Dopełnić wodą sodową i znowu lekko zamieszać. Plasterkiem cytryny udekorować krawędź szklanki.
40ml Tequili
40ml likieru Amaretto
Wymieszać i wlać do szklanki typu highball.
20 ml wódka
10 ml rum
10 ml likier Triple Sec
20 ml sok pomarańczowy
30 ml sok ananasowy
10 ml sok z limonki
odrobina Grenadine
Przygotować koktajl w shakerze i podawać w szklance typu high-ball.
130 ml likier Blue Curacao
200 ml Coca Cola lub Pepsi
150 ml rum
Do szklanki typu highball wsypać lód. Dodać wszystkie składniki. Wymieszać i podawać.
30 ml Malibu
20 ml wódki
10 ml świeżego soku cytrynowego
5 ml syropu cukrowego (lub 1 łyżeczka cukru)
soki brzoskwiniowy i ananasowy
Wszystkie składniki wymieszać, przelać do szklanki wypełnionej lodem.
30 ml Malibu
30 ml wódki
20 ml świeżego soku z limonki
10 ml syropu cukrowego (lub 2 łyżeczki cukru)
woda gazowana
dekoracja: limonka
Wszystkie składniki wymieszać, przelać do szklanki wypełnionej lodem, dopełnić wodą gazowaną.
40 ml wódki
150 ml mango melba
Dekoracja: kawałek mango
Melbę można zrobić z sosu mango, syropu triple sec i wody. Razem z wódką wrzucić do blendera wypełnionego kruszonym lodem. Zmiksować i przelać do szklanki. Podawać ze słomką.
30 ml wódki
10 ml wiśniówki
10 ml maraschino
dekoracja: wisienka koktajlowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę na szpadce włożyć do napoju.
truskawki
sok z limonek
tequila
triple sec albo cointreau
kostki lodu
sól
Brzegi kieliszków zanurz w wodzie, a następnie w soli, tak aby powstała biała obwódka. Do dzbanka miksera wlej 6 części tequili, 1 część triple sec lub cointreau, sok z limonek, dodaj kostki lodu i tyle truskawek na ile masz ochotę. Zmiksuj wszystkie składniki, przelej do kieliszków i od razu podawaj.
40 ml Tequili Olmeca Gold
20 ml triple sec
20 ml świeżego soku z limonki
5 ml syropu cukrowego
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w shakerze z lodem i przelać do kieliszka z wcześniej przygotowaną krustą z soli na rancie. Dekorować cząstką limonki na rancie.
20 ml brandy morelowa
20 ml ginu
10 ml likier triple sec lub Blue Curacao
wino musujące do uzupełnienia
Wszystkie składniki, z wyjątkiem wina, zamieszać z kostkami lodu w szklance. Uzupełnić winem. Plasterek pomarańczy zawiesić na krawędzi szklanki.
30 ml Wódka Żubrówka
20 ml Likier melonowy
20 ml Syrop miętowy
100 ml Sok bananowy
10 ml Śmietanka do kawy
Kilka kostek lodu
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera i przelewamy do pucharka z wydrążonego melona lub kieliszka koktajlowego. Do dekoracji: listki mięty, cząstka karamboli, melon.
30 ml tequili,
15 ml soku z limonki,
20 ml creme de menthe,
mięta,
limonka,
lód
Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić tequilę, sok i creme de menthe. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorować połówką plasterka limy oraz łodyżką mięty.
90 ml ginu
45 ml Likier lub syrop Blue Curacao
Lemoniada
Do szklanki wrzucić kostki lodu, wlać dżin i curacao. Na koniec uzupełnić lemoniadą.
40 ml Bourbon
20 ml Syrop migdałowy
Kilka kostek lodu
Do szklanki typu oldfashioned uzupełnioną lodem wlewamy Bourbon i dolewamy syrop lub likier amaretto.
20 ml niebieskiego curacao
20 ml brandy
15 ml soku pomarańczowego
Napełnic shaker lodem. Dodać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do szklanki napełnionej lodem.
20ml galliano
20 ml brandy
20ml soku pomarańczowego
20ml białka
Drobno pokruszony lód
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Wszystkie składniki miksować w mikserze, zastana silnie schłodzone. Następnie przelać do schłodzonego kieliszka do koktajli i przybrać paskiem kandyzowanej skorki pomarańczowej.
45ml ciemnego rumu
45ml likieru pomarańczowego
45ml śmietanki 18 %
Skórka pomarańczowa do dekoracji
Wszystkie składniki mieszać w shakerze . Przecedzić do schłodzonego kieliszka do koktajli. Ozdobić długim paseczkiem skórki z pomarańczy.
15 ml śmietanki
15 ml kremu kakaowego
45 ml likieru brzoskwiniowego
120 ml piwa
40 ml białego rumu
50 ml likieru kokosowego Pina Colada
50 ml soku ananasowego
10 ml śmietanki
Przygotować w shakerze. Przelać do kielicha wypełnionego kruszonym lodem. Kawałek ananasa i wisienkę nadziać na szpadkę.
45 ml ginu
45 ml wódki
45 ml tequili
45 ml Likier lub syrop Blue Curacao
45 ml soku z cytryny
pół białka
Woda sodowa
Mieszać wszystkie składniki (poza wodą sodową), wstrząsając z lodem, aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przelać do szklanki wypełnionej lodem i uzupełnić dowolna ilością wody sodowej.
25 ml tequili,
100 ml soku ananasowego,
25ml Cointreau,
limonka,
lód
Szklankę typu highball wypełnić w 3/4 objętości lodem. Na wierzch wlać tequilę, sok ananasowy oraz Cointreau. Wymieszać i dekorować plasterkiem limy założonym na krawędź szklanki.
40 ml Tequila złota
10 ml CuraCao
20 ml Malibu
100 ml sok pomarańczowy
Wszystkie składniki wlać do shakera z kostkami lodu. Mocno zmieszać (charakterystyczne ósemki) i odcedzić (czyli bez lodu) do szklanki np. tumbler. W szklance warto umieścić parę kostek lodu (np. 4 sztuki). Udekorować brzeg szklanki owocami.
2 łyżki białego rumu,
1 łyżka likieru cassis,
zimny, różowy szampan
Likier porzeczkowy (cassis) przelać do kieliszka koktajlowego i dokładnie wymieszać z białym rumem. Całość uzupełnić zimnym szampanem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
20ml wytrawnego vermoutha
60ml ginu
60ml likieru ziołowego
Wymieszać wszystkie składniki i podawać z lodem w kieliszku koktajlowym.
60ml Southern Comfort
60ml likieru kawowego
40ml mleka
40ml śmietanki
Kruszony lód
Liście mięty do dekoracji
W shakerze wymieszać wszystkie składniki, wlać drinka do szklanki typu highball, dodać liście mięty do dekoracji.
40 ml Becherovki
50 ml soku porzeczkowego
50 ml wody mineralnej
Do szklanki wypełnionej lodem wlać sok porzeczkowy i Becherovkę. Dopełnić wodą mineralną. Do dekoracji użyć cząstek pomarańczy.
25 ml tequili,
5 ml Galliano,
25 ml ginu,
pomarańcza,
wisienka koktajlowa,
lód kruszony
Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić wszystkie wyżej wymienione składniki poza Galliano. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do kieliszka do szampana w 3/4 objętości wypełnionej kruszonym lodem. Na koniec wlać Galliano. Dekorować zawieszając plasterek pomarańczy na krawędzi kieliszka oraz wrzucić do środka wisienkę koktajlową.
30 ml kremu kakaowego
30 ml ginu
30 ml wódki
Wypełnić shaker lodem i powyższymi składnikami. Wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
sambuca 30ml
wódka 20ml
likier Kahlua 15ml
Wypełnij dwie lub więcej szklanek Kahlua, pozostaw trochę miejsca na wrzucenie plasterka pomarańczy na górze każdego ze szkła.Wlać sambucę osobno do szklanek, podpalić. Zgasić po chwili szybko wypić zagryzając pomarańczą.
50ml biały rum
100 ml Ginger Ale
15ml Cointreau/Triple Sec
cytryna
plasterek cytryny
Szklankę typu highball wypełnić w 2/3 objętości lodem, a następnie wycisnąć połówkę cytryny. Dodać rum, Cointreau oraz uzupełnić zawartość ginger ale. Dekoracje wykonać z plasterka cytryny zawieszając go na krawędzi szklanki.
50 ml wódki
pół szklanki soku pomarańczowego
10ml syropu grenadina
10 ml likieru bananowego
Do wysokiej schłodzonej szklanki wlewamy wódkę, następnie sok, likier bananowy i syrop grenadina.
30 ml whisky,
50 ml angostury,
25 ml Benedictine,
50 ml wody gazowanej,
kawałki pomarańczy (2 ząbki),
cukier,
cytryna,
lód
W szklance typu highball umieścić 2 kostki cukru, a następnie zalać angosturą. Później dodać ząbki pomarańczy oraz cytryny. To wszystko tak przygotowanie zasypać tłuczonym lodem. Na sam koniec dodać whisky oraz Benedictine, a zawartość wedle uznania uzupełnić wodą gazowaną.
30ml wódki
30ml likieru kawowego
30ml likieru pomarańczowego
Śmietanka
W shakerze wymieszać wszystkie składniki, śmietankę dodać na wierzch drinka.
30 ml Wódka
20 ml Likier kokosowy
20 ml Likier brzoskwiniowy
120 ml Sok pomarańczowy
Sok z czarnej porzeczki do uzupełnienia
Do szklanki z kruszonym lodem dodaj sok porzeczkowy, pomarańczowy, likier brzoskwiniowy, kokosowy i wódkę.
40 ml wódki
40ml wódki brzoskwiniowej
10ml kremu kokosowego
Uzupełnić sokiem ananasowym i żurawinowym w równych proporcjach, wstrząsać w shakerze, wlać do szklanki typu Collins.
20ml wódki
20ml likieru kawowego
20ml brandy
W shakerze wymieszać wszystkie składniki.
40 ml Rum
Świeża mięta
Pół limonki
Cukier brązowy (1 łyżeczka)
Sprite do uzupełnienia
Kruszony lód
Świeżą miętę, limonki oraz brązowy cukier zgniatamy w szklance typu highball. Następnie dodajemy kruszony lód, a całość uzupełniamy rumem i Spritem. Na koniec dekorujemy listkiem świeżej mięty.
30 ml brandy
30 ml curaçao
15 ml soku z limonki
1/2 łyżeczki syropu cukrowego
Wszystkie składniki wraz z lodem wrzucić do shaker’a. Wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego kieliszka.
50 ml wódka miętowa
20 ml likier melonowy
20 ml sok ze świeżej cytryny
50 ml sok jabłkowy
Sprite lub 7up
Uzupełnij szklankę kruszonym lodem. Wódkę, likier melonowy, sok ze świeżej cytryny i sok jabłkowy wlej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dopełnij Spritem lub 7-up. Dekoruj cząstkami cytryny i czerwoną wisienką koktajlową.
60 ml brandy
60 ml kremu kakaowego
1 gałka lodów
Połączyć składniki w mikserze i dobrze zmiksować - przelać do szklanki, jest lepsze jeśli częściowo zamarznięte.
25 ml Tequili
25 ml Grand Marnier
20 ml syropu z limonki
150 ml wody sodowej
lód (sporo), plasterek cytryny lub limetki
20ml likieru kawowego (dół)
20ml brandy morelowa (środek)
20ml Ouzo (góra)
Składniki nalewać do szklanki za pomocą odwróconej łyżeczki.
40ml Brandy
20ml likieru kawowego
20ml Cointreau
Śmietanka
Kilka kostek lodu
Składniki wymieszać, dopełnić mlekiem lub śmietanką, wstrząsać w shakerze.
10 ml Green Creme de Menthe
10 ml White Creme de Cacao
15 ml Bailey's Irish Cream
15 ml Amaretto
Wymieszać wszystko w mixerze, dodac lód i przecedzić do kieliszka likierowego.
60ml Southern Comfort
20ml Irish Cream
Składniki nalewać do szklanki za pomocą odwróconej łyżeczki.
30 ml wódki
10 ml Creme de Casis
10 ml grenadyny
10 ml syropu malinowego
Wszystkie składniki umieścić w wysokiej szklance, wymieszać.
20ml wódki
20ml ginu
20ml Malibu
20ml Southern Comfort
Sok grejpfrutowy
Woda sodowa
Sok z limonki
Sok z cytryny
Wlać gin, Malibu, Southern Comfort. Dopełnić sokiem grejpfrutowym i wodą z sokiem z cytryny i limonki w równych proporcjach, następnie wymieszać.
30ml wódki
20ml Malibu
80ml śmietanki
20ml syropu czekoladowego
Sos czekoladowy do dekoracji
Kruszony lód
Do blendera wsypujemy kruszony lód. Następnie wlewamy odpowiednio wódkę, Malibu, mleczko oraz syrop czekoladowy. Kieliszek koktajlowy ozdabiamy sosem czekoladowym i przelewamy do niego zawartość blendera.
30 ml wódki
10 ml likieru kawowego
10 ml portwajn
10 ml bitej śmietany
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu, oprócz bitej śmietany, umieścić w shakerze i wymieszać, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Śmietanę położyć tak, by pływała na powierzchni napoju.
15 ml bourbon whiskey
15 ml cherry brandy
15 ml curaçao triple sec
15 ml wódki
Ponadto: kawałek skórki pomarańczowej
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ja do napoju.
15 ml likieru bananowego
60 ml soku z cytryny
60 ml soku pomarańczowego
45 ml rumu
30 ml Triple Sec
odrobina Grenadiny
Wszystkie składniki wraz z lodem zmiksować w blenderze (mikserze). Przelać do szklanki typu old fashioned.
90 ml ciemnego rumu
90 ml czystego rumu
45 ml złocistego rumu
45 ml triple sec
45 ml soku z limonki
45 ml soku ananasowego
45 ml soku z guawy
1 łyżka stołowa grenadyny
Do miksera wrzucić lód, dodać wszystkie składniki z wyjątkiem mięty i ananasa. Następnie dokładnie zmiksować w blenderze. Na koniec przelać do wysokiej szklanki do drinków, przybrać miętą i ananasem.