LIKIER

3000+1

Składniki

30 ml niebieskiego curacao 
30 ml wódki
15 ml toniku
odrobina soku z limety
2 kostki lodu
1 plasterek ananasa
Sprite do uzupełnienia 

Przygotowanie

Do szklanki wlać niebieskie curacao, wódkę, tonik i sok z limety. Wymieszać. Uzupełnić sprite'm. Wymieszać. Dodać kostki lodu i ananasa.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

911

Składniki

40 ml kremu kokosowego
80 ml soku grejpfrutowego
20 ml syropu bananowego

Dekoracja: plasterek banana

Przygotowanie

Składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelać do szklanki z kruszonym lodem. Plasterek banana przekłuć szpadką i położyć na szklance.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Acapulco Cocktail

Składniki

60ml Białego Rumu
10ml Triple Sec
15ml Lime Juice
1/2 łyżeczki cukru
1/2 białka
3 listki mięty

Przygotowanie

Składniki wymieszać, wstrząsać w shakerze, wlać do szklanki koktajlowej.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Agwa

Składniki

20ml wódki
20ml ginu
20ml Malibu
20ml Southern Comfort
Sok grejpfrutowy
Woda sodowa
Sok z limonki
Sok z cytryny

Przygotowanie

wydłub łyżeczką miąsz kiwi do shakera typu Boston, dodaj syrop Gomme i wymieszaj aż do konsystencji puree. Dodaj resztę płynnych składników i wymieszaj z lodem w kostkach. Dodkłądnie odsącz do szkalek typu Martini (poj. 200ml) 
Użyj połówki wydrążonego kiwi jako łódeczki i wypełnij ją drinkiem. Dodaj 12.5ml Agwy do łódeczki, przyozdobić można klinem z limonki oraz obranym plasterkiem limonki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Alicja w Krainie Czarów

Składniki

40ml Amaretto
40ml likeru pomarańczowego
40ml Southern Comfort
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Składniki wymieszać, wstrząsać w shakerze, przez sitko do tumblera.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Amaretto Shake

Składniki

60 ml brandy
60 ml likier amaretto
2 gałki lodów czekoladowych

Przygotowanie

Wymieszać w blenderze i podawać w schłodzonej szklance posypane wiórkami czekoladowymi.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

A.M.B.A.

Składniki

25 ml whisky,
20 ml brązowego rumu,
10 ml czerwonego wermutu,
5 ml cointreau,
kawałek skórki cytrynowej,
wisienka koktajlowa,
lód

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką cytrynową, a wisienkę wrzucić do napoju.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Amnezja

Składniki

50 ml wódki 
30 ml Brandy
15 ml likieru Blue Curacao
75 ml soku z mango
10-15 ml soku truskawkowego
50 ml soku pomarańczowego
plaster limonki

Przygotowanie

Do shakera wypełnionego lodem wlewamy wódkę oraz sok z mango. Po dokładnym wymieszaniu składników przelewamy zawartość do szklanki i dolewamy soku pomarańczowego. Na taką warstwę kładziemy pół plastra pomarańczy. Następnie w umiejętny i delikatny sposób uzupełniamy zawartość likierem Blue Curacao i sokiem truskawkowym. Pamiętajmy, by wlewać te składniki jak najbliżej środka szklanki. Całość dekorujemy plastrem limonki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Apres Ski

Składniki

25ml wódka
10ml Creme de Menthe
25ml Pernod
100ml lemoniada
mięta
plasterek cytryny

Przygotowanie

W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wszystkie płynne składniki poza lemoniadą. Mieszać energicznie przez 5 sekund. Przecedzić do szklanki typu highball wcześniej wypełnionej lodem. Dopełnić lemoniadą. Dekoracja – plasterek cytryny zawieszony na brzegu szklanki z listkiem mięty.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Avalon

Składniki

40 ml wódki
10 ml zielonego syropu bananowego
15 ml soku z cytryny
60 ml soku jabłkowego
Sprite do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa i skórka z ogórka

Przygotowanie

Składniki wymieszać w shakerze. Przelać do szklanki wypełnionej do połowy kruszonym lodem. Uzupełnić Sprietem. Dekorować wiśnią i skórą ogórka (owijamy szklankę). Podawać z rurką.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Baby Face

Składniki

20 ml wódki
20 ml creme de cassis
20 ml śmietanki

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze i energicznie wymieszać, następnie przelać do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Bahama Mama

Składniki

20ml biały rum
20ml ciemny rum
20 ml Malibu
20 ml likier bananowy
60ml sok pomarańczowy
60ml sok ananasowy

Przygotowanie

Wszystkie składniki wstrząsnąć w shakerze i wlać do szklanki typu Collins z lodem. Opcjonalnie dodać można odrobinę grenadyny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Baileys and Coffee

Składniki

45 ml irish cream (najlepiej Bailey's)
gorąca kawa
bita śmietana 

Przygotowanie

Wlać krem do filiżanki. Dodać kawę. Przykryć bitą śmietaną.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Bałałajka

Składniki

20 ml wódki
20 ml cointreau
20 ml soku cytrynowego
Dekoracja: karambola

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze, przelać i udekorować krawędź kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Banana Daiquiri

Składniki

30ml Tequili 
20ml likieru Triple Sec 
20ml likieru bananowego 
20ml soku z limonki
Kilka kostek lodu
4 kawałki banana

Przygotowanie

Do blendera dodajemy kilka kostek lodu, 4 kawałki banana, tequilę, likier Triple Sec, likier bananowy i sok z limonki. Po dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników, przelewamy zawartość do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Biały Niedźwiedź

Składniki

20ml Rum Biały
15ml Likier kokosowy
15ml White Creme de Cacao
15ml śmietanki


 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlać do shakera, wstrząsnąć, a następnie przelać do szklanki typu Cocktail glass. Dekoracja dowolna.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Biały Rosjanin

Składniki

60 ml wódki
30 ml likieru kawowego
śmietanka 

Przygotowanie

Szklankę wypełnić do połowy kostkami lodu, na to wlać wódke i liker. Dopełnić śmietanka i podawać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Bishop

Składniki

30 ml whisky,
10 ml czerwonego wermutu,
10 ml soku pomarańczowego,
1 łyżka barowa zielonego chartreuse,
lód

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Wymieszać, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blenheim

Składniki

30ml wódka
15ml sok pomarańczowy
15ml liker Tia Maria
plasterek pomarańczy

Przygotowanie

W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wszystkie ww. składniki. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorację wykonać z plasterka pomarańczy.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Adria

Składniki

20 ml ginu 
20 ml likieru lub syropu Blue Curacao
2 łyżki barowe soku cytrynowego 
wino musujące do uzupełnienia

Przygotowanie

Wszystkie składniki (bez wina) zmieszać z lodem w shakerze i uzupełnić winem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Dream

Składniki

40 ml rumu
20 ml syropu cytrynowego
60-100 ml soku z limonki
20 ml syropu lub likieru Blue Curacao
Kruszony lód
1/2 pomarańcza
Cukier brązowy

Przygotowanie

W szklance umieszczamy pomarańcze i wsypujemy 1 płaską łyżeczkę cukru brązowego. Wyciskamy sok i uzupełniamy szklankę kruszonym lodem. Następnie do shakera wypełnionego lodem wlewamy rum, syrop cytrynowy oraz sok z limonki. Odpowiednio wymieszane składniki wlewamy do szklanki. Na koniec uzupełniamy syropem lub likierem Blue Curacao, dzięki któremu drink uzyskuje niebieską barwę.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Hawaiian

Składniki

50ml biały rum
25ml krem kokosowy 
25ml Likier lub syrop Blue Curacao 
50ml sok ananasowy 
wisienka koktajlowa 
kawałek brzoskwini 
plasterek pomarańczy 
ananas 

Przygotowanie

Shaker wypełnić w 1/2 objętości lodem, a następnie umieścić wszystkie ww. składniki. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekoracje wykonać z połączenia kawałka brzoskwini, wisienki koktajlowej oraz ananasa nabijając je na wspólną wykałaczkę.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Lagoon

Składniki

40 ml Wódki
20 ml Blue Curacao
10 ml soku z cytryny
Sprite

Przygotowanie

Wódkę, Blue Curacao i sok z cytryny wlać do shakera i wymieszać, przelać do szklanki typu old fashioned. Dopełnić spritem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Moon

Składniki

25 ml wódki
25 ml Blue Curacao
25 ml soku ananasowego
10 ml likieru kokosowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlać do shakera i wymieszać, ozdobić ananasem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Ocean

Składniki

30 ml wódki czystej,
20 ml curacao blue,
40 ml soku grejpfrutowego,
40 ml soku ananasowego,
plaster ananasa,
lód

Przygotowanie

W shaker wrzucamy lód i wlewamy wódkę, curacao i soki. Mieszamy energicznie przez 5 sekund i przelewamy do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy plasterkiem ananasa.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Shark

Składniki

25ml wódka
25ml Likier lub syrop Blue Curacao
25ml Gin

Przygotowanie

W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, Gin oraz Blue Curacao. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przelać do szklanki typu old fashioned.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Tap

Składniki

45 ml tequili
15 ml niebieskiego curacao
120 ml soku ananasowego

Przygotowanie

Wlać tequilę i sok do shaker'a. Szklankę tzpu highball prawie całkowicie napełnić lodem i wrzucić ten lód do shaker'a. Dobrze wstrząsnąć i przelać do szklanki. Wlać curacao na środku drinka i podać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Borodino

Składniki

30 ml wódki czystej,
25 ml Cointreau,
25 ml ginu,
pomarańcza,
lód

Przygotowanie

W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, gin oraz Cointreau. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorację wykonać z plasterka pomarańczy.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Brazen Hussy

Składniki

25ml wódka
25ml sok cytrynowy
25ml Cointreau/likier Triple Sec

Przygotowanie

W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, sok cytrynowy oraz likier Triple Sex. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Brown bomber

Składniki

15 ml likieru orzechowego
15 ml White Creme de Cacao
60 ml śmietanki 

Przygotowanie

Wlać wszystkie składniki do shaker'a wypełnionego lodem, wstrząsnąć dobrze, przecedzić do kieliszka i podawać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Camurai

Składniki

30 ml wódki
15 ml niebieskiego curacao
15 ml kremu kokosowego
woda sodowa do uzupełnienia

Dekoracja: wisienka koktajlowa, kawałek 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlać do szklanki i ostrożnie zamieszać. Wisienkę i skórki nadziać na szpadkę i zawiesić na krawędzi szklanki. Podawać z mieszadełkiem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Caribbean Breeze

Składniki

30ml ciemny rum
50ml sok ananasowy 
50ml sok żurawinowy 
10ml Creme de Banane 
5ml sok z limonki
ananas 
plasterek limonki

Przygotowanie

Shaker wypełnić w 1/2 objętości lodem, a następnie umieścić rum, soki i creme de banane. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka od wina w 2/3 objętości wypełnionego wcześniej lodem kruszonym. Aby zrobić dekorację można pokusić się o zawieszenie plasterka świeżej limy oraz kawałeczka ananasa nadzianego na szpadtkę na krawędzi eleganckiego kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Caribbean cool

Składniki

200 ml Malibu
150 ml Creme de banane
500 ml świeżego soku pomarańczowego lub ananasowego
Woda sodowa

Przygotowanie

Trzy pierwsze składniki starannie wymieszać i schłodzić. Przed podaniem wlać na lód do wysokich szklanek do drinków i uzupełnić wodą sodową.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Chapala Cocktail

Składniki

40ml Tequila 
10ml syropu lub likieru Blue Curacao 
10ml soku pomarańczowego
10ml soku cytrynowego 
10 ml syropu grenadyna
1 plaster pomarańczy do dekoracji
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać tequilę, sok pomarańczowy i cytrynowy, Blue Curacao i grenadynę. Wstrząsnąć shaker i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Włożyć plaster pomarańczy do dekoracji.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Chocolate Dream

Składniki

30 ml wódki
60 ml Irish Cream
1 łyżeczka syropu czekoladowego
1 łyżka lodów czekoladowych

Przygotowanie

Zmieszaj Irish Cream, lody oraz wódkę. Dodaj syrop czekoladowy na wierzchu.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Chocolate Flip

Składniki

30 ml likieru kakaowego 
20 ml szkockiej whisky 
20 ml śmietanki 
1 żółtko 

Przygotowanie

Wszystkie składniki energicznie wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Christmas

Składniki

30 ml likieru Amaretto
50 ml soku z marakui
50 ml kremu kokosowego
10 ml śmietanki

Dekoracja: 2 wisienki koktajlowe

Przygotowanie

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Dobrze wymieszać i przelać do szklanki z kruszonym lodem. Wisienki na szpadce położyć na szklance.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Coco Chanel

Składniki

40ml likieru kawowego
40ml Ginu
60ml śmietanki

Przygotowanie

Wymieszaj wszystko w shakerze. Lód włóż do szklanki typu highball i dopiero wtedy wlej drink z shakera.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Coco Sand

Składniki

40ml wódki 
20ml likieru kokosowego
20ml soku brzoskwiniowego
20ml soku z limonki

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlać do shakera, dodać lodu i mocno wstrząsnąć. Przelać do szklanek.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Coco Sweet Breeze

Składniki

45ml likieru kokosowego
20ml drambuie
90ml soku z papai lub marakui

Plasterki limonki

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszać, wstrząsając lodem aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przelać do schłodzonego kieliszka do koktajli i przybrać plasterkami limonki. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Coffee Flip

Składniki

pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
10ml syrop cukrowy 
50 ml likier Kalhua 
125 ml mleko 
20 ml śmietanka 
30 ml koniaku 
1 jajko

Przygotowanie

Lekko podgrzać mleko i rozpuścić w nim kawę. Dodać pozostałe składniki koktajlu, oprócz jajka i wytrząsać w shakerze z lodem. Przelać do kieliszka typu hurricane. Ubić jajko, a otrzymana piane umieścić na wierzchu koktajlu. Całość posypać mielonym cynamonem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Continental

Składniki

30ml rum
10ml sok z limonki
10ml Creme de Menthe 
listek mięty

Przygotowanie

Shaker wypełnić w 1/2 objętości lodem, a następnie umieścić rum, sok i Creme de Menthe. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Idealnie pasuje tutaj dekoracja z jednego świeżego listka mięty.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Crista Solar

Składniki

30 ml wódki
10 ml curacao triple sec
10 ml portwajnu
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml angostury
Ponadto: cebulka koktajlowa

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Cebulkę na szpadce włożyć do napoju.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Daisy

Składniki

10 ml grenadyny,
20 ml soku z cytryny,
10 ml likieru chartreuse,
20 ml wina musującego,
plasterek cytryny,
lód

Przygotowanie

Wszystkie składniki poza winem musującym mieszamy przez 5 sekund shakerem wypełnionym lodem. Zawartość przelewamy do kieliszka koktajlowego i dolewamy wina musującego. Dekorujemy plasterkiem cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Dark Evening

Składniki

40 ml Becherovki 
200 ml toniku 
10 ml soku cytrynowego 

Przygotowanie

Do szklanki wypełnionej lodem wlać tonik, następnie Becherovkę. Udekorować skórką cytrynową.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Desert Rose

Składniki

30ml Whisky
20ml Malibu
20ml soku winogronowego
5ml Grenandiny
5ml soku z cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlać do shakera, wstrząsnąć, a następnie przelać do szklanki typu Cocktail glass. Ozdobić maraską.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Diabolo

Składniki

50 ml białego rumu,
15 ml wytrawnego wermutu,
15 ml Cointreau,
5 ml wódki gorzkiej,
skórka cytryny,
lód kruszony

Przygotowanie

Shaker wypełnić w 1/2 objętości kruszonym lodem, a następnie umieścić ww. składniki. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do wcześniej odpowiednio schłodzonego kieliszka koktajlowego z odrobiną kruszonego lodu w środku. Na koniec aromatyzować wyciskając skórkę cytryny nad powierzchnią kieliszka. Dekoracja: wrzucić spiralkę ze skórki cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Electric Lemonade

Składniki

40 ml wódki 
15 ml niebieskiego Curacao 
60 ml śmietanki 
5 ml 7-Up lub Sprite
kostki lodu 

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać. Przelać bez lodu do kieliszka koktajlowego

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Fatal bullet

Składniki

30 ml wódki
20 ml likieru amaretto
10 ml likieru kawowego
Dekoracja: 1/4 plasterka ananasa

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Ananasem udekorować krawędź kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Firebird

Składniki

60ml Tequili
20ml likieru bananowego
20ml soku z limonki
80ml lemoniady
Liście mięty do dekoracji

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Folkeboot Cocktail

Składniki

40 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
10 ml syropu z marakui
5 ml soku z limety
60 ml soku ananasowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Wymieszać a następnie przelać do szklanki zawierającej kostki lodu. Plasterkiem pomarańczy oraz wisienką udekorować szkło.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Freddy Kruger

Składniki

20 ml likieru ziołowego
20 ml sambuca
20 ml wódki
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Wypełnić shaker do połowy lodem. Wlać składniki i dobrze wstrząsnąć.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Godmother

Składniki

40 ml wódki
20 ml amaretto

Przygotowanie

Obydwa składniki oraz kostki lodu umieścić w szklance i zamieszać. Podawać z mieszadełkiem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Green Dream

Składniki

2 łyżki likieru miętowego,
1 łyżka likieru bananowego,
nieduży kawałek melona,
zimny, wytrawny szampan,
listki mięty,
2 plasterki cytryny

Przygotowanie

Z melona wykroić małe kulki (6-8 szt.) i wrzucić do kieliszka koktajlowego. Zalać likierami i uzupełnić zimnym szampanem. Udekorować plasterkami cytryny oraz listkami mięty.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Green Room

Składniki

30 ml brandy
45 ml wytrawnego wermutu
2 ml curacao 

Przygotowanie

Wymieszać wszystko w shakerze i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Hara Kiri

Składniki

20ml brandy
20ml Triple Sec
40ml soku pomarańczowego
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Wymieszać w shakerze i wlać do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Hasta La Vista Baby

Składniki

20ml wódki
20ml tequili
20ml Triple Sec
20ml wódki brzoskwiniowej
20ml likieru amaretto
10ml Brandy
10ml likieru ziołowego
Sok pomarańczowy
Sok ananasowy

Przygotowanie

Składniki alkohole wymieszać w shakerze, dopełnić sokiem pomarańczowym oraz ananasowym w równych proporcjach i wlać do szklanki z lodem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Impulse

Składniki

15ml brandy
15ml Fernet branca
15ml Creme de menthe

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszać, wstrząsając z lodem, aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przecedzić do kieliszka do koktajli i jak najszybciej wypić. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Indianapolis

Składniki

20 ml wódki
20 ml niebieskiego curacao
20 ml śmietanki

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Irish Comet

Składniki

30ml wódka
25ml likier Irish Cream

Przygotowanie

W szklance typu oldfashioned wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę oraz likier Irish Cream. Zamieszać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Irish Drift

Składniki

1 szklanka Coca Coli 
30 ml likieru Irish cream
10 ml syropu irish cream

Przygotowanie

Do Coca Coli delikatnie wlać likier, dolać syrop tak, by pływał na powierzchni.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Julian

Składniki

30ml likieru melonowego 
15ml wódki 
10-20ml syropu limonkowego 
Sok żurawinowy (do wypełnienia)
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Do szklanki dodajemy lód. Wlewamy wódkę i likier melonowy, a także syrop limonkowy. Uzupełniamy całość sokiem z żurawiny.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Kahlua White Russian

Składniki

50 ml likieru kawowego Kahlua 
50 ml wódki 
50 ml mleka lub śmietanki 

Przygotowanie

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Kamikaze

Składniki

40ml wódki
40ml Blue Curacao
20ml soku z cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z lodem. Przelej do 4 kieliszków.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Koktajl Napoleona

Składniki

55ml koniaku
45ml Creme de Cacao
10ml Creme de banane
1 łyżka stołowa śmietanki

Przygotowanie

Trzy pierwsze składniki wymieszać w szklance z lodem. Następnie przecedzić do schłodzonego kieliszka do koktajli, nałożyć łyżka warstwę śmietany. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Konsul

Składniki

30 ml wódki
20 ml likieru malinowego
40 ml soku grejpfrutowego
10 ml soku cytrynowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Następnie należy wymieszać i przelać do szklanki zawierającej kostki lodu.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Kwiecień w Paryżu

Składniki

20 ml Pastis
20 ml Triple Sec
60 ml Wódki
Kilka kostek lodu
Plasterek pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie

Napełnić shaker lodem. Umieścić w nim wszystkie składniki oraz energicznie wymieszać. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego zostawiając lód w shakerze.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

La Mans

Składniki

30 ml wódki
30 ml cointreau
woda sodowa do uzupełnienia
dekoracja: plasterek cytryny

Przygotowanie

Wódkę i cointreau wlać do szklanki z kostkami lodu i zamieszać. Dopełnić wodą sodową i znowu lekko zamieszać. Plasterkiem cytryny udekorować krawędź szklanki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Latin Lover

Składniki

40ml Tequili
40ml likieru Amaretto

Przygotowanie

Wymieszać i wlać do szklanki typu highball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Lato w Trybunale

Składniki

20 ml wódka
10 ml rum 
10 ml likier Triple Sec 
20 ml sok pomarańczowy 
30 ml sok ananasowy 
10 ml sok z limonki 
odrobina Grenadine

Przygotowanie

Przygotować koktajl w shakerze i podawać w szklance typu high-ball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Malibu Blue Lagoon

Składniki

130 ml likier Blue Curacao
200 ml Coca Cola lub Pepsi
150 ml rum

Przygotowanie

Do szklanki typu highball wsypać lód. Dodać wszystkie składniki. Wymieszać i podawać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Malibu Sand

Składniki

30 ml Malibu 
20 ml wódki 
10 ml świeżego soku cytrynowego 
5 ml syropu cukrowego (lub 1 łyżeczka cukru) 
soki brzoskwiniowy i ananasowy 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać, przelać do szklanki wypełnionej lodem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Malibu Sun

Składniki

30 ml Malibu 
30 ml wódki 
20 ml świeżego soku z limonki 
10 ml syropu cukrowego (lub 2 łyżeczki cukru) 
woda gazowana 
dekoracja: limonka 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać, przelać do szklanki wypełnionej lodem, dopełnić wodą gazowaną.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Mango Ivanov

Składniki

40 ml wódki
150 ml mango melba
Dekoracja: kawałek mango

Przygotowanie

Melbę można zrobić z sosu mango, syropu triple sec i wody. Razem z wódką wrzucić do blendera wypełnionego kruszonym lodem. Zmiksować i przelać do szklanki. Podawać ze słomką.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Marawod

Składniki

30 ml wódki
10 ml wiśniówki
10 ml maraschino
dekoracja: wisienka koktajlowa

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę na szpadce włożyć do napoju.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Margarita

Składniki

truskawki
sok z limonek
tequila
triple sec albo cointreau
kostki lodu
sól

Przygotowanie

Brzegi kieliszków zanurz w wodzie, a następnie w soli, tak aby powstała biała obwódka. Do dzbanka miksera wlej 6 części tequili, 1 część triple sec lub cointreau, sok z limonek, dodaj kostki lodu i tyle truskawek na ile masz ochotę. Zmiksuj wszystkie składniki, przelej do kieliszków i od razu podawaj.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Margarita Olmeca

Składniki

40 ml Tequili Olmeca Gold 
20 ml triple sec 
20 ml świeżego soku z limonki 
5 ml syropu cukrowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w shakerze z lodem i przelać do kieliszka z wcześniej przygotowaną krustą z soli na rancie. Dekorować cząstką limonki na rancie.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Melody

Składniki

20 ml brandy morelowa 
20 ml ginu 
10 ml likier triple sec lub Blue Curacao
wino musujące do uzupełnienia 

Przygotowanie

Wszystkie składniki, z wyjątkiem wina, zamieszać z kostkami lodu w szklance. Uzupełnić winem. Plasterek pomarańczy zawiesić na krawędzi szklanki.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Mint Breeze

Składniki

30 ml Wódka Żubrówka
20 ml Likier melonowy 
20 ml Syrop miętowy 
100 ml Sok bananowy 
10 ml Śmietanka do kawy 
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera i przelewamy do pucharka z wydrążonego melona lub kieliszka koktajlowego. Do dekoracji: listki mięty, cząstka karamboli, melon.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Mocking Bird

Składniki

30 ml tequili,
15 ml soku z limonki,
20 ml creme de menthe,
mięta,
limonka,
lód

Przygotowanie

Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić tequilę, sok i creme de menthe. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorować połówką plasterka limy oraz łodyżką mięty.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Morze Śródziemne

Składniki

90 ml ginu
45 ml Likier lub syrop Blue Curacao
Lemoniada

Przygotowanie

Do szklanki wrzucić kostki lodu, wlać dżin i curacao. Na koniec uzupełnić lemoniadą. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Ojciec Chrzestny

Składniki

40 ml Bourbon 
20 ml Syrop migdałowy 
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Do szklanki typu oldfashioned uzupełnioną lodem wlewamy Bourbon i dolewamy syrop lub likier amaretto.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Olympic

Składniki

20 ml niebieskiego curacao
20 ml brandy
15 ml soku pomarańczowego 

Przygotowanie

Napełnic shaker lodem. Dodać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do szklanki napełnionej lodem.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Orange Morning

Składniki

20ml galliano
20 ml brandy
20ml soku pomarańczowego
20ml białka
Drobno pokruszony lód
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie

Wszystkie składniki miksować w mikserze, zastana silnie schłodzone. Następnie przelać do schłodzonego kieliszka do koktajli i przybrać paskiem kandyzowanej skorki pomarańczowej. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Paryska Blondynka

Składniki

45ml ciemnego rumu
45ml likieru pomarańczowego
45ml śmietanki 18 %

Skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszać w shakerze . Przecedzić do schłodzonego kieliszka do koktajli. Ozdobić długim paseczkiem skórki z pomarańczy.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Peach Velvet

Składniki

15 ml śmietanki
15 ml kremu kakaowego
45 ml likieru brzoskwiniowego
120 ml piwa 

Przygotowanie

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Pina Colada

Składniki

40 ml białego rumu
50 ml likieru kokosowego Pina Colada
50 ml soku ananasowego
10 ml śmietanki
 

Przygotowanie

Przygotować w shakerze. Przelać do kielicha wypełnionego kruszonym lodem. Kawałek ananasa i wisienkę nadziać na szpadkę.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Ple, Ple, Ple

Składniki

45 ml ginu
45 ml wódki
45 ml tequili
45 ml Likier lub syrop Blue Curacao
45 ml soku z cytryny
pół białka
Woda sodowa

Przygotowanie

Mieszać wszystkie składniki (poza wodą sodową), wstrząsając z lodem, aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przelać do szklanki wypełnionej lodem i uzupełnić dowolna ilością wody sodowej. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Poker Face

Składniki

25 ml tequili,
100 ml soku ananasowego,
25ml Cointreau,
limonka,
lód

Przygotowanie

Szklankę typu highball wypełnić w 3/4 objętości lodem. Na wierzch wlać tequilę, sok ananasowy oraz Cointreau. Wymieszać i dekorować plasterkiem limy założonym na krawędź szklanki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Poolside Tropical

Składniki

40 ml Tequila złota 
10 ml CuraCao
20 ml Malibu 
100 ml sok pomarańczowy

Przygotowanie

Wszystkie składniki wlać do shakera z kostkami lodu. Mocno zmieszać (charakterystyczne ósemki) i odcedzić (czyli bez lodu) do szklanki np. tumbler. W szklance warto umieścić parę kostek lodu (np. 4 sztuki). Udekorować brzeg szklanki owocami.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Purple Rain

Składniki

2 łyżki białego rumu,
1 łyżka likieru cassis,
zimny, różowy szampan

Przygotowanie

Likier porzeczkowy (cassis) przelać do kieliszka koktajlowego i dokładnie wymieszać z białym rumem. Całość uzupełnić zimnym szampanem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Queen Elisabeth

Składniki

20ml wytrawnego vermoutha
60ml ginu
60ml likieru ziołowego

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki i podawać z lodem w kieliszku koktajlowym.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Rebel Russian

Składniki

60ml Southern Comfort
60ml likieru kawowego
40ml mleka
40ml śmietanki
Kruszony lód
Liście mięty do dekoracji

Przygotowanie

W shakerze wymieszać wszystkie składniki, wlać drinka do szklanki typu highball, dodać liście mięty do dekoracji.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Red Moon

Składniki

40 ml Becherovki 
50 ml soku porzeczkowego 
50 ml wody mineralnej 

Przygotowanie

Do szklanki wypełnionej lodem wlać sok porzeczkowy i Becherovkę. Dopełnić wodą mineralną. Do dekoracji użyć cząstek pomarańczy.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Ridley

Składniki

25 ml tequili,
5 ml Galliano,
25 ml ginu,
pomarańcza,
wisienka koktajlowa,
lód kruszony

Przygotowanie

Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić wszystkie wyżej wymienione składniki poza Galliano. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do kieliszka do szampana w 3/4 objętości wypełnionej kruszonym lodem. Na koniec wlać Galliano. Dekorować zawieszając plasterek pomarańczy na krawędzi kieliszka oraz wrzucić do środka wisienkę koktajlową.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Rosjanin

Składniki

30 ml kremu kakaowego
30 ml ginu
30 ml wódki 

Przygotowanie

Wypełnić shaker lodem i powyższymi składnikami. Wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Rosyjska Ruletka

Składniki

sambuca 30ml
wódka 20ml
likier Kahlua 15ml

Przygotowanie

Wypełnij dwie lub więcej szklanek Kahlua, pozostaw trochę miejsca na wrzucenie plasterka pomarańczy na górze każdego ze szkła.Wlać sambucę osobno do szklanek, podpalić. Zgasić po chwili szybko wypić zagryzając pomarańczą.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Rum's Buck

Składniki

50ml biały rum 
100 ml Ginger Ale
15ml Cointreau/Triple Sec 
cytryna 
plasterek cytryny 

Przygotowanie

Szklankę typu highball wypełnić w 2/3 objętości lodem, a następnie wycisnąć połówkę cytryny. Dodać rum, Cointreau oraz uzupełnić zawartość ginger ale. Dekoracje wykonać z plasterka cytryny zawieszając go na krawędzi szklanki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

San Francisco

Składniki

50 ml wódki
pół szklanki soku pomarańczowego
10ml syropu grenadina
10 ml likieru bananowego

Przygotowanie

Do wysokiej schłodzonej szklanki wlewamy wódkę, następnie sok, likier bananowy i syrop grenadina.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sea Dog

Składniki

30 ml whisky,
50 ml angostury,
25 ml Benedictine,
50 ml wody gazowanej,
kawałki pomarańczy (2 ząbki),
cukier,
cytryna,
lód

Przygotowanie

W szklance typu highball umieścić 2 kostki cukru, a następnie zalać angosturą. Później dodać ząbki pomarańczy oraz cytryny. To wszystko tak przygotowanie zasypać tłuczonym lodem. Na sam koniec dodać whisky oraz Benedictine, a zawartość wedle uznania uzupełnić wodą gazowaną.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sex Machine

Składniki

30ml wódki
30ml likieru kawowego
30ml likieru pomarańczowego
Śmietanka

Przygotowanie

W shakerze wymieszać wszystkie składniki, śmietankę dodać na wierzch drinka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sex on the Beach

Składniki

30 ml Wódka
20 ml Likier kokosowy 
20 ml Likier brzoskwiniowy 
120 ml Sok pomarańczowy 
Sok z czarnej porzeczki do uzupełnienia

Przygotowanie

Do szklanki z kruszonym lodem dodaj sok porzeczkowy, pomarańczowy, likier brzoskwiniowy, kokosowy i wódkę.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sex on the Beach In Winter

Składniki

40 ml wódki
40ml wódki brzoskwiniowej
10ml kremu kokosowego

Przygotowanie

Uzupełnić sokiem ananasowym i żurawinowym w równych proporcjach, wstrząsać w shakerze, wlać do szklanki typu Collins.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Siberian

Składniki

20ml wódki
20ml likieru kawowego
20ml brandy

Przygotowanie

W shakerze wymieszać wszystkie składniki.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sprite Mojito

Składniki

40 ml Rum
Świeża mięta
Pół limonki
Cukier brązowy (1 łyżeczka)
Sprite do uzupełnienia
Kruszony lód
 

Przygotowanie

Świeżą miętę, limonki oraz brązowy cukier zgniatamy w szklance typu highball. Następnie dodajemy kruszony lód, a całość uzupełniamy rumem i Spritem. Na koniec dekorujemy listkiem świeżej mięty.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sweet Alabama

Składniki

30 ml brandy 
30 ml curaçao 
15 ml soku z limonki 
1/2 łyżeczki syropu cukrowego 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z lodem wrzucić do shaker’a. Wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego kieliszka.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sweet Dream

Składniki

50 ml wódka miętowa
20 ml likier melonowy
20 ml sok ze świeżej cytryny
50 ml sok jabłkowy
Sprite lub 7up

Przygotowanie

Uzupełnij szklankę kruszonym lodem. Wódkę, likier melonowy, sok ze świeżej cytryny i sok jabłkowy wlej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dopełnij Spritem lub 7-up. Dekoruj cząstkami cytryny i czerwoną wisienką koktajlową.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Szept

Składniki

60 ml brandy
60 ml kremu kakaowego
1 gałka lodów 

Przygotowanie

Połączyć składniki w mikserze i dobrze zmiksować - przelać do szklanki, jest lepsze jeśli częściowo zamarznięte.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Szrapnel

Składniki

25 ml Tequili
25 ml Grand Marnier
20 ml syropu z limonki
150 ml wody sodowej
lód (sporo), plasterek cytryny lub limetki

Przygotowanie

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Uzi

Składniki

20ml likieru kawowego (dół)
20ml brandy morelowa (środek)
20ml Ouzo (góra)

Przygotowanie

Składniki nalewać do szklanki za pomocą odwróconej łyżeczki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Velvet Dress

Składniki

40ml Brandy
20ml likieru kawowego
20ml Cointreau
Śmietanka
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Składniki wymieszać, dopełnić mlekiem lub śmietanką, wstrząsać w shakerze.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Viagra Shot

Składniki

10 ml Green Creme de Menthe
10 ml White Creme de Cacao
15 ml Bailey's Irish Cream
15 ml Amaretto 

Przygotowanie

Wymieszać wszystko w mixerze, dodac lód i przecedzić do kieliszka likierowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Vibrator

Składniki

60ml Southern Comfort
20ml Irish Cream

Przygotowanie

Składniki nalewać do szklanki za pomocą odwróconej łyżeczki.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Vladimir

Składniki

30 ml wódki 
10 ml Creme de Casis 
10 ml grenadyny 
10 ml syropu malinowego 
  

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić w wysokiej szklance, wymieszać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Volcano

Składniki

20ml wódki
20ml ginu
20ml Malibu
20ml Southern Comfort
Sok grejpfrutowy
Woda sodowa
Sok z limonki
Sok z cytryny

Przygotowanie

Wlać gin, Malibu, Southern Comfort. Dopełnić sokiem grejpfrutowym i wodą z sokiem z cytryny i limonki w równych proporcjach, następnie wymieszać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

White Chocolate Coco

Składniki

30ml wódki 
20ml Malibu
80ml śmietanki 
20ml syropu czekoladowego 
Sos czekoladowy do dekoracji
Kruszony lód

Przygotowanie

Do blendera wsypujemy kruszony lód. Następnie wlewamy odpowiednio wódkę, Malibu, mleczko oraz syrop czekoladowy. Kieliszek koktajlowy ozdabiamy sosem czekoladowym i przelewamy do niego zawartość blendera.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

White Heat

Składniki

30 ml wódki
10 ml likieru kawowego
10 ml portwajn
10 ml bitej śmietany

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu, oprócz bitej śmietany, umieścić w shakerze i wymieszać, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Śmietanę położyć tak, by pływała na powierzchni napoju.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Yankee Dutch

Składniki

15 ml bourbon whiskey 
15 ml cherry brandy 
15 ml curaçao triple sec 
15 ml wódki 
Ponadto: kawałek skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ja do napoju.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Zodiac

Składniki

15 ml likieru bananowego
60 ml soku z cytryny
60 ml soku pomarańczowego
45 ml rumu
30 ml Triple Sec
odrobina Grenadiny

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z lodem zmiksować w blenderze (mikserze). Przelać do szklanki typu old fashioned.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Zombie

Składniki

90 ml ciemnego rumu
90 ml czystego rumu
45 ml złocistego rumu
45 ml triple sec
45 ml soku z limonki
45 ml soku ananasowego
45 ml soku z guawy
1 łyżka stołowa grenadyny

Przygotowanie

Do miksera wrzucić lód, dodać wszystkie składniki z wyjątkiem mięty i ananasa. Następnie dokładnie zmiksować w blenderze. Na koniec przelać do wysokiej szklanki do drinków, przybrać miętą i ananasem. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków