INNE

Agwa

Składniki

25ml Agwa,
12.5 ml Midori (likier melonowy),
25 ml Żubrówki,
12.5 ml syropu z limonki,
50ml soku ze świeżo wyciskanego jabłka,
1 kiwi.

Przygotowanie

wydłub łyżeczką miąsz kiwi do shakera typu Boston, dodaj syrop Gomme i wymieszaj aż do konsystencji puree. Dodaj resztę płynnych składników i wymieszaj z lodem w kostkach. Dodkłądnie odsącz do szkalek typu Martini (poj. 200ml) 
Użyj połówki wydrążonego kiwi jako łódeczki i wypełnij ją drinkiem. Dodaj 12.5ml Agwy do łódeczki, przyozdobić można klinem z limonki oraz obranym plasterkiem limonki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Amore Dolce

Składniki

40 ml wódki Cranberry lub Rasberry
40 Campari
20 ml sour mix
limonka

Przygotowanie

W Short Glass ugniatamy połówkę limonki pokrojoną w ćwiartki. Dolewamy sour mix i alkohole, całość uzupełniamy dużą ilością kruszonego lodu.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Borisov

Składniki

60 ml brandy 
60 ml campari 
60 ml koniaku 
60 ml whiskey (Jack Daniel’s) 
60 ml wódki 
Red Bull 

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie alkohole w szklance i uzupełnić Red Bullem aż szklanka będzie prawie pełna, następnie dodać kilka kostek lodu.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Campari Beer

Składniki

30 ml Campari 
10 ml syropu cytrynowego 
Piwo 

Przygotowanie

Wlać Campari i syrop cytrynowy do kufla. Dopełnić piwem, wymieszać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Camshaft

Składniki

25ml wódka
10ml Campari
25ml lemoniada
25ml sok pomarańczowy
25ml sok z marakui
pomarańcz
cytryna

Przygotowanie

Szklankę typu highball w 3/4 objętości wypełnić tłuczonym lodem. Do tak przygotowanej wlać wszystkie ww. składniki. Wymieszać pałeczką barmańską. Dekorować plasterkiem cytryny. Dekorację wykonać z plasterka cytryny oraz pomarańczy.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Crista Solar

Składniki

30 ml wódki
10 ml curacao triple sec
10 ml portwajnu
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml angostury
Ponadto: cebulka koktajlowa

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej. Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Cebulkę na szpadce włożyć do napoju.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Happy Florida

Składniki

20 ml sok pomarańczowy 
20 ml sok z cytryny
10 ml syrop granadine
5 ml angostura bitters
3 szt. lód kostkowy

Przygotowanie

Do shakera włożyć kostki lodu, dodać pozostałe składniki i shakerować energicznie. Następnie przecedzić do kieliszka cocktailowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Manhattan

Składniki

50 ml whisky
25 ml słodkiego vermouthu
kropla angostury bitters

Przygotowanie

Do szklanki z lodem wlać whisky, vermouth i bitters. Zamieszać, aż alkohol się schłodzi. Podawać ze skórką cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Mint Julep

Składniki

2 łyżeczki cukru
6 listków świeżej mięty
lód
50 ml Bourbona

Przygotowanie

Do szerokiej szklanki wsypujemy cukier i dolewamy 2 łyżeczki wody. Dodajemy umyte listki mięty i mieszamy łyżeczką, rozgniatając listki, ile się da. Do szklanki wkładamy tyle lodu, by sięgał do połowy, po czym wlewamy Bourbona. Odstawiamy na 5 minut, po czym podajemy.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Negroni

Składniki

Campari Bitter (20 ml)
Czerwony Wermut (20 ml)
Gordon's Dry Gin (20 ml)
kawałek skórki cytryny
Lód (kilka kostek)

Przygotowanie

Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin, Campari, wermut i zamieszać. Przecedzić do kieliszka koktajlowego, skropić sokiem wyciśniętym ze skórki cytrynowej, a skórkę włożyć do kieliszka.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Ojciec Chrzestny

Składniki

40 ml Bourbon 
20 ml Syrop migdałowy 
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Do szklanki typu oldfashioned uzupełnioną lodem wlewamy Bourbon i dolewamy syrop lub likier amaretto.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Rosita

Składniki

40 ml tequili,
15 ml wytrawnego wermutu,
15 ml słodkiego wermutu,
25 ml Campari,
5 ml gorzkiej wódki,
1 cytryna,
lód

Przygotowanie

Szklankę typu highball wypełnić w 3/4 objętości lodem. Na wierzch wlać tequilę i pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Aby poprawić aromat wycisnąć nad powierzchnią szklanki skórkę cytryny i wrzucić ją do środka. Dekorować plasterkiem cytryny założonym na krawędź szklanki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sea Dog

Składniki

30 ml whisky,
50 ml angostury,
25 ml Benedictine,
50 ml wody gazowanej,
kawałki pomarańczy (2 ząbki),
cukier,
cytryna,
lód

Przygotowanie

W szklance typu highball umieścić 2 kostki cukru, a następnie zalać angosturą. Później dodać ząbki pomarańczy oraz cytryny. To wszystko tak przygotowanie zasypać tłuczonym lodem. Na sam koniec dodać whisky oraz Benedictine, a zawartość wedle uznania uzupełnić wodą gazowaną.

Sklep z syropami - Akademia Drinków