GIN

50/50

Składniki

45 ml ginu
45 ml wytrawnego vermoutha

Przygotowanie

Wypełnić shaker do połowy lodem. Wlać składniki i dobrze wstrząsnąć. Przecedzić do kieliszka. Nadziać oliwkę na wykałaczkę i włożyć do kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Adios Amigos

Składniki

30 ml białego rumu 
10 ml wytrawnego wermutu 
10 ml brandy 
10 ml ginu 
20 ml soku z limety

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z lodem wrzucić do shakera. Następnie należy przelać do kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Admiral Cocktail

Składniki

40 ml ginu 
20 ml likieru wiśniowego
20 ml soku cytrynowego 

Przygotowanie

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienką udekorować

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Adria

Składniki

20 ml ginu 
20 ml likieru lub syropu Blue Curacao
2 łyżki barowe soku cytrynowego 
wino musujące do uzupełnienia

Przygotowanie

Wszystkie składniki (bez wina) zmieszać z lodem w shakerze i uzupełnić winem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Blue Shark

Składniki

25 ml wódka
25 ml Likier lub syrop Blue Curacao
25 ml Gin

Przygotowanie

W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, Gin oraz Blue Curacao. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przelać do szklanki typu old fashioned.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Borodino

Składniki

30 ml wódki czystej,
25 ml Cointreau,
25 ml ginu,
pomarańcza,
lód

Przygotowanie

W shakerze wypełnionym w 1/2 objętości lodem umieścić wódkę, gin oraz Cointreau. Mieszać przez około 5 sekund. Przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorację wykonać z plasterka pomarańczy.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Bronx

Składniki

20 ml ginu
20 ml soku ze świeżej pomarańczy
10 ml wermutu Martini Dry
10 ml wermutu Martini Rosso
3 kostki lodu

Przygotowanie

Do shakera wrzucić kostki lodu. Wlać gin, oba wermuty i sok pomarańczowy, energicznie potrząsać przez 6-8 sekund. Przelać napój zatrzymując lód, do kieliszków koktajlowych. Kieliszki można przybrać skórką pomarańczy lub cytryny w kształcie spirali.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Cassius

Składniki

30 ml ginu 
30 ml wytrawnego wermutu,
oliwka,
lód

Przygotowanie

Gin wraz z wermutem i lodem mieszamy przez 5 sekund shakerem. Następnie odcedzamy przez sitko barmańskie do kieliszka koktajlowego i wrzucamy oliwkę.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Cesar Ritz

Składniki

90 ml ginu
25 ml wytrawnego wermutu
15 ml wiśniowej brandy
15 ml kirszu

Wisienka nasączona kirszem do dekoracji

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy z dodatkiem kilku kostek lodu. Odcedzić do schłodzonego szkła koktajlowego. Udekorować wisienką.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Coco Chanel

Składniki

40 ml likieru kawowego
40 ml Ginu
60 ml śmietanki

Przygotowanie

Wymieszaj wszystko w shakerze. Lód włóż do szklanki typu highball i dopiero wtedy wlej drink z shakera.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Erotica

Składniki

30 ml ginu
120 ml szampana
7 ml soku cytrynowego
2 łyżeczki cukru 

Przygotowanie

Wypełnić szklankę prawie w całości lodem. Wlać wszystkie składniki. Dobrze wymieszać, udekorować plasterkiem pomarańczy i wisienką. Podać w szklance typu highball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Gimlet

Składniki

50 ml ginu,
15 ml soku z limonki,
25 ml wody gazowanej,
limonka,
lód

Przygotowanie

Szklankę typu old fashioned wypełnić w 3/4 kostkami lodu. Do tak przygotowanej dodać gin i sok z limonki oraz dobrze wymieszać. Na koniec (opcjonalnie) dodać wody sodowej, a koniecznie kawałek limonki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Gin Fizz

Składniki

40 ml ginu
10 ml likieru miętowego
30 ml soku z cytryny
20 ml syropu z cukru
woda sodowa

Przygotowanie

Gin, likier, sok i syrop wlej do shakera, wymieszaj. Przelej do wysokiej szklanki z lodem i uzupełnij wodą sodową, udekoruj.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Gin&Tonic

Składniki

60 ml Ginu
120 ml Tonicu
Plasterek limonki do dekoracji

Przygotowanie

Gin wlać do szklanki typu Collins, uzupełnić toniciem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

KGB

Składniki

60 ml Ginu
10 ml Kirsch (alkohol otrzymywany z wiśni)
10 ml brandy morelowa
10 ml soku z cytryny

Przygotowanie

Wstrząsać w shakerze, wlać przez sitko do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Kiss me

Składniki

25 ml koniaku,
25 ml ginu,
2 białka jajek,
5 ml soku z cytryny,
cytryna,
lód kruszony

Przygotowanie

Napełnić shaker lodem. Umieścić w nim wszystkie składniki oraz energicznie wymieszać. Następnie przelać do szklanki typu old fashioned wypełnionej kruszonym lodem. Dekorować spiralą ze skórki cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Londyńczyk

Składniki

90 ml gin
20 ml syropu malinowego
90 ml soku z cytryny
20 ml wytrawnego wermutu
Woda sodowa
Pasek skórki z cytryny

Przygotowanie

Cztery pierwsze składniki wymieszać w wysokiej szklance z lodem. Następnie uzupełnić wodą sodową i przybrać paseczkiem skórki cytrynowej. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Melody

Składniki

20 ml brandy morelowa 
20 ml ginu 
10 ml likier triple sec lub Blue Curacao
wino musujące do uzupełnienia 

Przygotowanie

Wszystkie składniki, z wyjątkiem wina, zamieszać z kostkami lodu w szklance. Uzupełnić winem. Plasterek pomarańczy zawiesić na krawędzi szklanki.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Morning Joy

Składniki

30 ml białego rumu,
10 ml ginu,
150 ml soku grejpfrutowego,
plasterek grejpfruta,
lód

Przygotowanie

Shaker wypełnić w 1/3 objętości lodem, a następnie umieścić rum, gin oraz sok. Mieszać przez około 5 sekund. Zawartość przecedzić do szklanki typu highball wypełnionej w 1/3 objętości lodem. Dekorować zawieszając na krawędzi plasterek grejpfruta, którego później można wrzucić do środka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Morze Śródziemne

Składniki

90 ml ginu
45 ml Likier lub syrop Blue Curacao
Lemoniada

Przygotowanie

Do szklanki wrzucić kostki lodu, wlać dżin i curacao. Na koniec uzupełnić lemoniadą. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Negroni

Składniki

20 ml Campari Bitter
20 ml Czerwony Wermut 
20 ml Gordon's Dry Gin
kawałek skórki cytryny
Lód (kilka kostek)

Przygotowanie

Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać gin, Campari, wermut i zamieszać. Przecedzić do kieliszka koktajlowego, skropić sokiem wyciśniętym ze skórki cytrynowej, a skórkę włożyć do kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Niebieskooka Ginny

Składniki

20 ml Ginu
15 ml soku z cytryny
20 ml syropu Blue Curacao
Schłodzony szampan do uzupełnienia

Przygotowanie

Wypełnić szklankę typu highball prawie w całości lodem. Wlać Gin, sok cytrynowy i syrop Blue Curacao do shakera z lodem i dobrze wymieszać. Przelać zawartość przez sitko do szklanki i uzupełnić winem musującym. Udekorować plasterkiem pomarańczy.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Palm Beach

Składniki

45 ml białego rumu
45 ml Ginu
45 ml soku ananasowego

Przygotowanie

Rum, gin i sok ananasowy mieszać, energicznie wstrząsając z lodem, aż składniki zostaną silnie schłodzone. Na koniec przecedzić do schłodzonej szklanki do drinków. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Pink Lady

Składniki

45 ml ginu
1 łyżeczka grenadiny
1 łyżeczka śmietanki
1 białko 

Przygotowanie

Do shaker'a wsypać lód i wlać wszystkie składniki. Dobrze wstrząsnąć, przecedzić do kieliszka. Podać w kieliszku koktajlowym.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Ple, Ple, Ple

Składniki

45 ml ginu
45 ml wódki
45 ml tequili
45 ml Likier lub syrop Blue Curacao
45 ml soku z cytryny
pół białka
Woda sodowa

Przygotowanie

Mieszać wszystkie składniki (poza wodą sodową), wstrząsając z lodem, aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przelać do szklanki wypełnionej lodem i uzupełnić dowolna ilością wody sodowej. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Queen Elisabeth

Składniki

20 ml wytrawnego vermoutha
60 ml ginu
60 ml likieru ziołowego

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki i podawać z lodem w kieliszku koktajlowym.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Ridley

Składniki

25 ml tequili,
5 ml Galliano,
25 ml ginu,
pomarańcza,
wisienka koktajlowa,
lód kruszony

Przygotowanie

Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić wszystkie wyżej wymienione składniki poza Galliano. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do kieliszka do szampana w 3/4 objętości wypełnionej kruszonym lodem. Na koniec wlać Galliano. Dekorować zawieszając plasterek pomarańczy na krawędzi kieliszka oraz wrzucić do środka wisienkę koktajlową.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Rosjanin

Składniki

30 ml kremu kakaowego
30 ml ginu
30 ml wódki 

Przygotowanie

Wypełnić shaker lodem i powyższymi składnikami. Wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sonido's Gin&Tonic Drink

Składniki

40 ml Martini Bianco
30 ml Ginu
80-100 ml Tonicu
2 plastry cytryny

Przygotowanie

Dobrze schłodzony Gin wlewamy do szklanki, następnie dodajemy schłodzone Martini Bianco. Całość uzupełniamy tonikiem i wyciśniętym sokiem z cytryny.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Tom Collins

Składniki

40 ml Gin
30 ml soku z cytryny,
150 ml wody sodowej,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 ćwiartka cytryny, pomarańczy,
2 wisienki koktajlowe

Przygotowanie

Do shakera wrzucić parę kostek lodu, wlać gin i wsypać cukier puder. Potrząsać przez 15 sekund, aby składniki się dokładnie wymieszały i schłodziły. Do wysokiej, wąskiej szklanki wkładać na przemian: kostki lodu, ćwiartki owoców i wisienki, tak aby uzyskać kolorową kompozycję. Przelać zawartość shakera do szklanki i dopełnić wodą sodową.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Union Jack

Składniki

60 ml Ginu
30 ml Sloe Ginu
5 ml grenadyny

Przygotowanie

Wstrząsać w shakerze, wlać przez sitko do szklanki typu highball.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Volcano

Składniki

20 ml wódki
20 ml ginu
20 ml Malibu
20 ml Southern Comfort
Sok grejpfrutowy
Woda sodowa
Sok z limonki
Sok z cytryny

Przygotowanie

Wlać gin, Malibu, Southern Comfort. Dopełnić sokiem grejpfrutowym i wodą z sokiem z cytryny i limonki w równych proporcjach, następnie wymieszać.

Sklep z syropami - Akademia Drinków