BRANDY

Amaretto Shake

Składniki

60 ml brandy
60 ml likier amaretto
2 gałki lodów czekoladowych

Przygotowanie

Wymieszać w blenderze i podawać w schłodzonej szklance posypane wiórkami czekoladowymi.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Adios Amigos

Składniki

30 ml białego rumu 
10 ml wytrawnego wermutu 
10 ml brandy 
10 ml ginu 
20 ml soku z limety

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z lodem wrzucić do shakera. Następnie należy przelać do kieliszka.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Amnezja

Składniki

50 ml wódki 
30 ml Brandy
15 ml likieru Blue Curacao
75 ml soku z mango
10-15 ml soku truskawkowego
50 ml soku pomarańczowego
plaster limonki

Przygotowanie

Do shakera wypełnionego lodem wlewamy wódkę oraz sok z mango. Po dokładnym wymieszaniu składników przelewamy zawartość do szklanki i dolewamy soku pomarańczowego. Na taką warstwę kładziemy pół plastra pomarańczy. Następnie w umiejętny i delikatny sposób uzupełniamy zawartość likierem Blue Curacao i sokiem truskawkowym. Pamiętajmy, by wlewać te składniki jak najbliżej środka szklanki. Całość dekorujemy plastrem limonki.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Aviation

Składniki

30 ml wódki
10 ml maraschino
1 łyżka barowa apricot brandy
15 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Wymieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Between the Sheets

Składniki

100 ml brandy
100 ml rumu
100 ml półsłodkiego wina
100 ml soku z cytryny
plasterek cytryny

Przygotowanie

Wymieszaj wszystko w shakerze z lodem. Mieszaj tak długo, aż będzie miał jednolity kolor. Dodaj do kieliszka plasterek cytryny.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Boomer

Składniki

10ml tequila
10ml sok cytrynowy
10ml brandy
5ml syrop cukrowy

Przygotowanie

Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić tequilę, sok, brandy oraz syrop cukrowy. Mieszać przez około 5-7 sekund. Przecedzić do bardzo małego szkła koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Borisov

Składniki

60 ml brandy 
60 ml campari 
60 ml koniaku 
60 ml whiskey (Jack Daniel’s) 
60 ml wódki 
Red Bull 

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie alkohole w szklance i uzupełnić Red Bullem aż szklanka będzie prawie pełna, następnie dodać kilka kostek lodu.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Cesar Ritz

Składniki

90ml ginu
25ml wytrawnego wermutu
15ml wiśniowej brandy
15ml kirszu
Wisienka nasączona kirszem do dekoracji

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy z dodatkiem kilku kostek lodu. Odcedzić do schłodzonego szkła koktajlowego. Udekorować wisienką.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Finlady

Składniki

40 ml wódki
20 ml apricot brandy
10 ml soku cytrynowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Wymieszać, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Green Room

Składniki

30 ml brandy
45 ml wytrawnego wermutu
2 ml curacao 

Przygotowanie

Wymieszać wszystko w shakerze i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Hara Kiri

Składniki

20ml brandy
20ml Triple Sec
40ml soku pomarańczowego
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Wymieszać w shakerze i wlać do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Hasta La Vista Baby

Składniki

20ml wódki
20ml tequili
20ml Triple Sec
20ml wódki brzoskwiniowej
20ml likieru amaretto
10ml Brandy
10ml likieru ziołowego
Sok pomarańczowy
Sok ananasowy

Przygotowanie

Składniki alkohole wymieszać w shakerze, dopełnić sokiem pomarańczowym oraz ananasowym w równych proporcjach i wlać do szklanki z lodem.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Impulse

Składniki

15ml brandy
15ml Fernet branca
15ml Creme de menthe

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszać, wstrząsając z lodem, aż zostaną silnie schłodzone. Następnie przecedzić do kieliszka do koktajli i jak najszybciej wypić. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

KGB

Składniki

60ml Ginu
10ml Kirsch (alkohol otrzymywany z wiśni)
10ml brandy morelowa
10ml soku z cytryny

Przygotowanie

Wstrząsać w shakerze, wlać przez sitko do kieliszka koktajlowego.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Leczniczy grzaniec

Składniki

4 filiżanki bordo
1 pomarańcza, pokrojona w plasterki
12 kostek cukru
6 goździków
2 filiżanki wody
Kieliszek brandy
Gałka muszkatołowa 

Przygotowanie

Do średniej wielkości rondla wlać bordo, dorzucić pomarańcze, cukier i goździki. Podgrzać, doprowadzając niemal do wrzenia. Następnie należy zagotować wodę i dolać wrzątek. Na koniec wlać brandy, dosypać gałkę muszkatołową, przelać do kubków lub szklaneczek. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Melody

Składniki

20 ml brandy morelowa 
20 ml ginu 
10 ml likier triple sec lub Blue Curacao
wino musujące do uzupełnienia 

Przygotowanie

Wszystkie składniki, z wyjątkiem wina, zamieszać z kostkami lodu w szklance. Uzupełnić winem. Plasterek pomarańczy zawiesić na krawędzi szklanki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Negus

Składniki

1 butelka cream sherry
1 cytryna, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki
4 filiżanki wrzącej wody
Gałka muszkatołowa
Cukier
45-90ml brandy 
Goździki

Przygotowanie

W średniej wielkości rondlu powoli podgrzewać sherry. Następnie dodać cytryny, wlać wrzącą wodę i brandy, dosypać gałkę muszkatołową i dowolna ilość cukru. Na koniec mocno podgrzać i podawać w małych, żaroodpornych szklankach. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Olympic

Składniki

20 ml niebieskiego curacao
20 ml brandy
15 ml soku pomarańczowego 

Przygotowanie

Napełnic shaker lodem. Dodać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do szklanki napełnionej lodem.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Orange Morning

Składniki

20ml galliano
20 ml brandy
20ml soku pomarańczowego
20ml białka
Drobno pokruszony lód
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie

Wszystkie składniki miksować w mikserze, zastana silnie schłodzone. Następnie przelać do schłodzonego kieliszka do koktajli i przybrać paskiem kandyzowanej skorki pomarańczowej. 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Siberian

Składniki

20ml wódki
20ml likieru kawowego
20ml brandy

Przygotowanie

W shakerze wymieszać wszystkie składniki.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Sweet Alabama

Składniki

30 ml brandy 
30 ml curaçao 
15 ml soku z limonki 
1/2 łyżeczki syropu cukrowego 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z lodem wrzucić do shaker’a. Wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego kieliszka.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Szept

Składniki

60 ml brandy
60 ml kremu kakaowego
1 gałka lodów 

Przygotowanie

Połączyć składniki w mikserze i dobrze zmiksować - przelać do szklanki, jest lepsze jeśli częściowo zamarznięte.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Uzi

Składniki

20ml likieru kawowego (dół)
20ml brandy morelowa (środek)
20ml Ouzo (góra)

Przygotowanie

Składniki nalewać do szklanki za pomocą odwróconej łyżeczki.
 

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Velvet Dress

Składniki

40ml Brandy
20ml likieru kawowego
20ml Cointreau
Śmietanka
Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Składniki wymieszać, dopełnić mlekiem lub śmietanką, wstrząsać w shakerze.

Sklep z syropami - Akademia Drinków

Yankee Dutch

Składniki

15 ml bourbon whiskey 
15 ml cherry brandy 
15 ml curaçao triple sec 
15 ml wódki 
Ponadto: kawałek skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Aromatyzować skórką pomarańczową i włożyć ja do napoju.

Sklep z syropami - Akademia Drinków